От сдружението на общинските болници ще настояват да се върнат старите цени на клиничните пътеки.
Това съобщи пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Националното сдружение на общинските болници и управител на общинската болница в Чирпан, преди среща на сдружението с Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Причината за това искане, е че през 2019 година болниците ще получат по-малко пари от миналата, а ще трябва да дадат много повече само за заплати.

"Вдигайки заплатите на едните - на санитарите, трябва да вдигнем и на другите - и на медицинските сестри, и на лекарите. Така се повличаме в една посока, в която ресурсът няма да ни стигне само за трудовите разходи", мотивира се д-р Тотев.

С 5 500 000 лева ремонтират столичните общински болници

С 5 500 000 лева ремонтират столичните общински болници

В момента се провеждат обществените поръчки, за да започнат ремонтните дейност

Той прогнозира и евентуален фалити на болници. "Когато нямаш ресурс да работиш, всеки месец се задълбава и се увеличават неразплатените сметки, борчовете, а фирмите не са толерантни вече много, защото имаме наследство от миналата година", каза д-р Тотев.

17 болници са направили справки за това как ще започнат тази година. "Има 13 млн. лева неразплатени, като 5,5 млн. лева от тях са в просрочие. Останалите не изпратиха справки в отчаянието си", изтъкна председателят на Сдружението на общинските болници.

Общинските болници в страната са изправени пред нерешени проблеми заради липсата на работеща концепция за стабилизиране, оздравяване и развитието им в различните региони. Много от тях са силно задлъжнели, защото изпълняват социална функция, но нямат ресурс да се издържат.

Здравните синдикати искат отделен фонд за общинските болници

Здравните синдикати искат отделен фонд за общинските болници

Голяма част от 121 лечебни заведения са в технически фалит

"Очакваме адекватни бюджети - минимум с 20% завишение, за да може да отговорим на ръста на разходите, които ще направим за заплата, прагове, инфлация. Очакваме един софтуер, който ще следи използваемостта за леглата. За нас, които разполагаме само с общопрофилни отделения, е недопустимо да се профилират леглата, защото това още повече ще ограничи работата и ще намали приходите", категоричен е председателят на сдружението на общинските болници.

Той не е оптимист за бъдещето на тези болници. Една от причините е условията, договорени в анекса към Националния рамков договор, който трябва да бъде подписан. Докато поскъпват ресурсите - ток, газ и се увеличава прага на минималната работна заплата, не са увеличени цените на клиничните пътеки, а някои от цените на пътеките са по-ниски. Това ще доведе до намаление с около 2,4 млн. лева за 29 болници, категоричен е д-р Неделчо Тотев.

Припомняйки, че болницата в Белоградчик е в опасност от закриване, той изтъкна, че положението и на останалите болници е същото. Болницата трупа дългове заради ситуацията, в която е поставена.
От ръководството очакват да им бъде разрешен кредит, за да се разплати частично с доставчиците. Задълженията на тази болница, са над 1 млн. лева. Парите от НЗОК, отиват за стари дългове към лекари и медицински сестри, които вече са завели дела.

Общината е предвидила 80 000 лева за болницата през тази година, защото болницата е в категорията "отдалечени райони".