От Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ настояват да бъде създаден фонд за подпомагане на обществените лечебни заведения, съобщиха от КНСБ.

От КНСБ предлагат фондът да бъде част от Националната здравна карта. Искат също болниците да бъдат извадени от Търговския закон.

Исканията на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ са описани в позиция за състоянието на общинските болници на изпълнителния й комитет.

Общинските болници съдят НЗОК

Общинските болници съдят НЗОК

Делата ще се завеждат за възстановяване на надлимитната дейност

От ФСЗ настояват за по-високи цени на най-масовите клинични пътеки. "Призоваваме за спешни мерки за спасяване на общинските болници. Призоваваме синдикалните членове на Федерация на синдикатите в здравеопазването в случай на организиране на протестни действия да вземат дейно участие", завършва писмото на здравните специалисти.

Според синдикалната организация задълженията в здравния сектор са над 500 млн. лева. Само 100 млн. лв. от дълговете са на общински болници.
На практика голяма част от 121 лечебни заведения са в технически фалит. Техни собственици са общините, а те често нямат средства, а и не искат да ги закриват, отбелязват медиците в откритото си писмо.

Общинските болници съдят НЗОК

Общинските болници съдят НЗОК

Делата ще се завеждат за възстановяване на надлимитната дейност

"През последните години болниците са принудени да работят по най-масовите и ниско платени клинични пътеки, чиято стойност не е актуализирана от единадесет години. За сметка на това през тях минават една пета от пациентите, разходите растат, има недостиг на лекари и сестри. Освен това общинските болници имат наложени лимити от здравната каса и не получават парите си за тези, които са приели над лимита", се казва в обръщението.

Общинските болници са необходими. Ако бъдат затворени, това би лишило от здравни грижи около 2 милиона български граждани, като голяма част от тях са с ниски доходи.

Кирил Ананиев да подготви нова методика за финансиране на общинските болници
Обновена

Кирил Ананиев да подготви нова методика за финансиране на общинските болници

До 3 месеца подготвят концепция за оздравяване на лечебниците

Затварянето на общинските болници би обезлюдило цели райони. Така ще се задълбочи демографската криза, се казва още в позицията на ФСЗ.

Изваждането на болниците от Търговския закон и приемане на специфичен Закон за регистрацията и финансирането на лечебните заведения за болнична помощ е другото основно настояване на здравния синдикат.