Регионалната здравна инспекция (РЗИ)-Стара Загора обявява грипна епидемия на територията на цялата област, съобщават от Областна администрация. Тя е в сила от днес.

Областният управител инж. Георги Ранов е провел среща с директора на РЗИ д-р Златина Нанева и началника на Регионалното управление по образованието Татяна Димитрова. Тримата са обсъдили грипната обстановка в областта.

Припомняме, че по-рано главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев обяви, че нивата на заболямост в Стара Загора скоро ще достигнат епидемични. Той прогнозира, че до края на месеца почти цялата страна ще е минала през пика на епидемията от грип.

Грипът избутал почти всички останали вируси

Грипът избутал почти всички останали вируси

До края на месеца почти цялата страна ще е минала през пика на епидемията

В последните дни регистрираната заболяемост се е покачила на 370.59 на 10 000 души. Епидемия се обявява при 330 на 10 000.

Грипната ваканция на учениците от областта е удължена до 9 януари.

Свижданията в болниците, женските и детските консултации се преустановяват.

Училищата трябва да подават ежедневно данни за заболяемостта на Регионалното управление по образованието. При увеличаване на болните ученици над 30% от броя на всички ученици в училището, то може да излезе в грипна ваканция.

От РЗИ отправят препоръка да се ограничат социалните контакти, докато епидемията отшуми. Съветът към болните с висока температура и симптоми на грип е да не преминават към самолечение, а незабавно да потърсят лекарска помощ.

Друга препоръка е там, където е възможно, в заведенията за доболнична помощ да се открият грипни кабинети.