Здравните власти не очакват да има поредна ковид вълна, но грипната вълна тази зима се очаква да е по-тежка заради спад в имунитета. Тя се очаква към края на януари. Това заяви пред бТВ служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Системата вече е подготвена с ваксини срещу грип - те са 190 000 на брой и са безплатни, ще се доставят при личните лекари до петък, поясни той.

МЗ препоръчва на хората над 65 г. да се ваксинират. Меджидиев припомни антиваксърската кампания, която по думите му "пречи и на имунизационния календар и родители, които отказват да ваксинират децата си". МЗ максимално насърчава ваксините чрез МОН.

Над 700 000 са ваксините срещу коронавирус, те са в предостатъчно количество, посочи Асен Меджидиев. Няма обаче желаещи за първична ваксинация, а само за бустерна доза. С ваксина протичането на вируса е леко и не се натоварва здравната система, категоричен е той. Министърът уточни, че COVID-19 вече протича като грип и въпреки това здравната система е подготвена за епидемия с интензивни легла.

Меджидиев отрича националния план срещу пандемията на предходното правителство. Сега всеки вторник експертен съвет заседава в МЗ и се разглежда ситуацията в страната и се вземат решения за мерки.

Грипните ваксини са налични - ваксинирайте се сега

Грипните ваксини са налични - ваксинирайте се сега

Зравните власти призовават за ваксинация

Кантарджиев: без паника, с лимони и хигиена

Респираторните вируси като риновирусите се очаква да доминират над COVID-19 през предстоящите студени месеци. Не следва да има обаче опасения у населението, защото въпросните заболявания протичат дори по-леко от сегашния вариант на коронавируса. Това обясни от своя страна пред Нова телевизия бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, сега съветник към Столична община.

"Нищо фатално не трябва да очакваме, обществото е подготвено, имаме опит от коронавируса", категоричен бе професорът. "Грипът в момента протича два пъти по-леко, COVID-19 бе 10 пъти по-тежък първоначално, повече се умираше. Но той (коронавирусът) вече няма нищо общо с първоначалния, ухански вариант, при който на десетия ден се налагаше кислородно лечение", обясни Кантарджиев.

А как да забележим първите симптоми? "Всички риновирусни инфекции започват с гърло. Когато си спал, гърлото боли най-много. Правило номер едно - който е болен, да си стои вкъщи, а да не върши геройства по офиси и служби", посъветва Кантарджиев.

Лесен и ефективен начин за първоначално третиране на симптомите на заболяването пък е приемането на лимон, потопен в сода бикарбонат. Освен това - следва постоянно да се мият ръце и да се ползват мокри кърпи.

Ваксинирането също е от ключово значение, като вече по аптеките има противовирусни имунизационни препарати, посочи още професорът.

885 са новите случаи на коронавирус у нас

885 са новите случаи на коронавирус у нас

Седем болни са починали, а излекуваните са 671

По темата недостиг на лекарства министър Асен Меджидиев каза, че се следи чрез система ЕСПА, има такъв на 69 медикамента и те са стопирани за реекспорт.

Основна задача на Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите е устойностяване на труда на медицинските работници, като е взет моделът от Франция, Германия, поясни Асен Меджидиев. Той заключи, че е изключително притеснен за Александровска болница, МЗ е ангажирано за създаване на оздразвителен план за болницата. Държавата е подготвила заем за здравното заведение. След направен вътрешен одит станало ясно, че "състоянието не е прекрасно" - освен натрупаните задължения преди настоящото ръководство, сега са натрупани още 23 млн. лв., каза министърът.

Той е изпратил медицински одит вчера и в момента МЗ обмисля дали да се искат оставки и кой да поеме ръководството, като се водят разговори с Медицински университет. По думите му обаче "смяната на едно лице с друго не е решение".