За периода 30 юни 2021 г. до 31 август 2022 г. ръководството на УМБАЛ "Александровска" ЕАД е допуснало увеличаване на просрочените задължения на болницата до 24 250 740 лв. Просрочените борчове представляват 61,69% от дължимите от здравното заведение суми към тази дата. Това води до много висок риск от изпадане на болницата в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност.

Натрупаните просрочени задължения към доставчици от 2021 г. в размер на 23 500 000 лв. надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, които се генерират от дейността му. Това показва докладът на вътрешния одит на Министерство на здравеопазването във връзка с проверката на действията на управляващите органи на дружеството.

Ръководството на лечебното заведение е дало съгласие за особен залог върху настоящи и бъдещи вземания на търговец на медикаменти в размер на 2 500 000 евро в полза на ОББ АД, което допълнително утежнява лошото финансово положение на дружеството. Допуснато е неспазване на Закона за счетоводството и начисляване на задължения към доставчици не към момента на възникването им, съобщават от здравното министерство.

МЗ спасява Александровска с 35 млн. лв. заем

МЗ спасява Александровска с 35 млн. лв. заем

Решението е на МС от 22 юли, има условия и предстоящ одит

От МЗ посочват, че управляващите органи на дружеството не са предприели своевременно действия по изпълнение на дадените им указания за стабилизиране на дружеството, както и за кандидатстване за кредит от 5 млн. лв. от Българската банка за развитие, като решението за това е взето едва през юли 2022 г.

Според одиторите наличието на просрочени плащания за медицински изделия е индикатор, че паричният поток не се управлява по предназначението на постъпилите средства. Освен това, въпреки лошото финансово състояние, дружеството не се възползвало от отпуснатите целеви капиталови субсидии, а се стигнало до възстановяване на средства по неусвоени капиталови субсидии в общ размер на 772 481,47 лв. по погасителен план за срок от 36 месеца.

Било допуснато и сключване на безсрочен договор с прокурист в ущърб на лечебното заведение, от който като не били установени реални ползи.

Бивш и настоящ шеф на Александровска кръстосват шпаги

Бивш и настоящ шеф на Александровска кръстосват шпаги

Взаимни обвинения през медиите

Пред одиторския екип не била представена ясна информация и документация, включително разписани политики и процедури, които да гарантират, че планираните в лечебното заведение дейности за текущ и последващ контрол върху поетите финансови ангажименти по сключени договори са адекватни и ефективни. Не била представена и цялостна оздравителна програма на дружеството, като планът за преструктуриране и финансово стабилизиране на паричните потоци на УМБАЛ "Александровска" не бил изпълнен изцяло. Било установено още, че ключови дейности, които биха допринесли за финансовото стабилизиране на болницата, не са изпълнени, а въпреки необходимостта от спешни мерки, сроковете за изпълнението на плана били променяни и удължени до 31 декември 2022 г.

Отлагането на ключови дейности и мерки поставя под риск постигането на целите за подобряване на финансовото състояние и за даването на гаранции за засилване на финансовата дисциплина на лечебното заведение, смятат одиторите.

От МЗ оприпомнят, че дейността на лечебното заведение беше обект на проверка и от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция. При инспекцията е установено незаконно разделяне на обществени поръчки и провеждане на договаряния със строителни фирми за сключване на договори за над 3 млн. лв., без да са били налице законовите предпоставки за това и в нарушение на Закона за обществените поръчки, за което на ръководството на болницата са съставени актове за установяване на административни нарушения.

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Общите задължения на 62 държавни болници са 600 млн. лв., а просрочията възлизат на 113 млн. лв.

В последствие от лечебното заведение излязоха с позиция по отношение на разпространената от МЗ информация. В нея се изтъква, че в изнесените данни от доклада на вътрешния одит на Министерство на здравеопазването за състоянието на Александровска болница има груби фактологични грешки до степен, в която фактите са абсолютно неверни.

"Опасяваме се, че целта е да бъдат въведени в заблуда не само обществеността, но и самото ръководство на Министерство на здравеопазването. Това не е в интерес на най-старата университетска болница в страната, за чието спасяване настоящото ѝ ръководство се бори от встъпването си в длъжност", заявяват от УМБАЛ "Александровска" ЕАД.

От лечебното заведение подчертават, че въпросите за управлението на болницата са от първостепенно значение и нейните проблеми няма да се решат през медиите. Затова от Александровска болница възнамеряват да поискат среща с ръководството на Министерство на здравеопазването още утре, след което ще оповестият фактите и данните, които считат за адекватни.