6,1 млн. лв. е загубата за първите три месеца на 2022 г. и 300 служители са уволнени само за една година в Александровска болница, твърди бившият здравен министър Костадин Ангелов, бивш шеф на УМБАЛ "Александровска" и настоящ депутат от ГЕРБ.

В писмо изпратено до медиите той представя "факти, одитни доклади и писма до министъра на здравеопазването, доказващи извършени закононарушения, злоупотреба с публични средства и корупция в УМБАЛ Александровска".

Едното нарушение според Ангелов е строителство по спешност и пряко договаряне за 3,5 млн. лева. Той цитира три процедури с изпълнител "Танатос Ленд", на който е изплатено 100% авансово. Бившият директор говори и за нарушения при сключените граждански и консултантски договори.

Другото, което изтъква бившият здравен министър е счетоводната загуба за периода 01 януари 2022г. до 31 март, която е 6,1 млн. лева.

Ангелов е уведомил министър Сербезова за нарушенията, но и до момента липсват реакции от всички институции. Все пак бившият директор е получил доклад от назначен одит, който призната, че не се спазват изискванията на Закона за обществените поръчки.

"След като се запознах с констатациите от одита, уведомих колегите си народни представители от комисията по здравеопазване в Народното събрание. Информирах и компетентните институции да извършват проверки. До момента липсват реакции на всички институции", пише Костадин Ангелов.

Припомняме, че Александровска болница бе сред здравните заведения, които бяха посочени за открити нарушения на брифинга на МЗ след направени одити. Общите задължения на 62 болници в държавната здравна помощ са 600 млн. лв., а просрочията възлизат на 113 млн. лв.

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и "Александровска", МЗ изпрати прокурист

Общите задължения на 62 държавни болници са 600 млн. лв., а просрочията възлизат на 113 млн. лв.

Няма нарушения, категорично отричат обвиненията от Александровска болница, също в позиция до медиите.

Положителен резултат е налице при 20 от общо 28 структурни звена на лечебното заведение, изразяващ се в печалба от 1,5 млн. лева, сочат данните от отчета за м. май. Данните от прогнозирания счетоводен финансов резултат за юни запазват тази тенденция. Това се случвало за първи път от ..... години, пишат от болницата.

От пресцентъра на Александровска болница напомнят и че настоящото ръководство е заварило най-старата болница в България пред фалит и с над 70 млн. лева задължения. Направените юридически и финансови анализи са устанавили редица проблеми, които трябваше да бъдат спешно решени. Освен финансови и организационни, те бяха и продължават да имат материално естество.

Това наложи още в самото начало да бъде разработена и приведена в действие цялостна оздравителна програма с цел създаване на позитивна перспектива за устойчиво развитие на търговското дружество и усъвършенстване на работните процеси в него. Въз основа на констатираните проблеми и подреждането им по степен на важност беше създадена нова система за вътрешен контрол върху приходите и разходите чрез предоговаряне с доставчиците, прекратяване на неизгодните договори, окрупняване на структури със сходни дейности и др.

В края на м. май 2022г. Съветът на директорите взе решение да назначи специалист в областта на финансовото управление (прокурист), и към този момент държавата на най-високо ниво е ангажирана с каузата за спасяването на Александровска болница, като се очаква в близките дни да бъде решен проблема с погасяването на просрочените задължения на дружеството.

С кредит от 35 млн. лв. Александровска болница избягва фалит

С кредит от 35 млн. лв. Александровска болница избягва фалит

35 млн. лв. са наследените задължения към доставчици

Припомняме и че служители на "Икономическа полиция" два пъти обявяват, че след проверка на сигнал за сключени от предходното ръководство на УМБАЛ "Александровска" ЕАД договори изпращат сигнал в прокуратурата.

Още доц. Александър Оскар, началник на Очната клиника в Александровска болница и представител на държавата в борда на директорите на болницата, подаде сигнал и до комисията по ревизия в 45-ото Народно събрание.

Костадин Ангелов бе директор на Александровска болница, докато не стана министър на здравеопазването в третото правителство на Бойко Борисов. Наследи го проф. Борис Богов, който бе отстранен от служебния министър Стойчо Кацаров през юни 2021 г.