Финансовото състояние на Александровска болница е стабилно, а обвиненията за вземане на решения зад гърба на доц. Александър Оскар са несъстоятелни. Това обяви на брифинг днес директорът проф. Борис Богов. Думите му идват след като здравно министерство обяви вчера, че загубите в болницата са над 67 млн.лв. Днес служебният здравен министър доц. Стойчо Кацаров каза, че има среща с ръководството, но за смени в него не пожела да каже предварително. Самият Богов днес коментира, че не е уведомен от здравно министерство да предстои смяната му.

Директорът обясни по казуса с Александър Оскар, че като част от Съвета на директорите доцентът е давал своя подпис за всички обществени поръчки. Оскар е бил наясно с финансовите отчети на болницата, категоричен бе Богов.

Той коментира и обвиненията за злоупотреба от страна на ръководството на болницата с близо 20 млн.лв., че не разбира защо трябва да носи отговорност за данни, които засягат последните 10 г.

Самият Борис Богов е на поста от половин година. Пресконференцията днес, по думите му, е по-скоро за персонала, за да са спокойни лекарите и за да могат да си вършат работата. Спокойствие било нужно и за пациентите.

Доц. Александър Оскар: Задълженията на Александровска болница наближават капитала й

Доц. Александър Оскар: Задълженията на Александровска болница наближават капитала й

За лавина от репресивни мерки спомена доц. Александър Оскар

Припомяме, доц. Александър Оскар, началник на Очната клиника в Александровска болница и представител на държавата в борда на директорите на болницата, подаде сигнал и до комисията по ревизия в 45-ото Народно събрание. В сигнала си той пише, че последните 14 заседания реално не са се провели, а той е "натискан" да подпише протоколи за тях. Това е една от най-големите държавни болници, която изразходва годишно около 45-50 милиона лева. Председателят на комисията Мая Манолова бе казала, че при нея са отишли и други шефове на клиники, които по думите й били възмутени как се харчат милиони левове с еднолични решения.

От Българския лекарски съюз изпратиха позиция, с която настояха да има проверка в Александровска болница и резултатите от финансовото състояние на болницата да бъдат публикувани.