Ситуацията с коронавируса не е необичайна, а напълно очаквана. Това заяви пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова по повод зачестилите случаи на заразени с COVID-19 в училищата през последните два дни.

Тя обясни, че децата не са се виждали отдавна и сега отново се събират заедно, затова било съвсем нормално да се повиши броят на заразените.

Аргирова подчерта, че децата са по-скоро преносители на вируса, боледуват леко и сравнително рядко. По тази причина според нея и при най-малки симптоми трябва да се помисли и за коронавирус.

Вирусологът препоръчва децата в клас да спазват по-голяма хигиена. Тя е категорична, че няма нов пик на заразата.

Портиер в училище в Благоевград - поредният заразен с COVID-19

Портиер в училище в Благоевград - поредният заразен с COVID-19

Издирват се контактните лица

Старите криви от миналите месеци никога не са падали до нулево равнище, за да говорим за нов пик, посочи Аргирова. По нейни думи за нов пик може да се говори за страни, в които дълго време не е имало нито един заразен или починал, след което изведнъж се отчита леко повишаване на броя на новозаразените.

"Това не е втори пик. Това е просто пренасяне на инфекцията и разпространение на инфекцията малко по-интензивно, поради това, че има събиране на много лица заедно. В случая говорим за учениците и за училище", обясни ситуацията у нас вирусологът.

Учители от столично училище с положителни тестове за COVID-19
Обновена

Учители от столично училище с положителни тестове за COVID-19

Един учител проявил симптоми

Припомняме, по-рано днес стана ясно, учител от Добрич и охранител от Тервел са с коронавирус.

17-годишен ученик от Стара Загора също е дал положителна проба. Вчера беше съобщено и за 8 учители от столично училище с COVID-19.

По-късно стана ясно и че заразени са също учителка от Ловеч, както и портиер в училище в Благоевград.