Националната здравна карта е одобрена окончателно. Това е станало, след като Националната комисия я е приела с 11 гласа „за” и 2 „против”, съобщават от здравното министерство. Съгласно закона промяна в нея можела да се инициира по всяко време. За да стане това било нужно да се внесе аргументирано искане в Националната комисия.

Припомняме, че по-рано Българският лекарски съюз (БЛС) обяви, че е взел решение да не гласува приемането на Националния здравна карта, тъй като са налице съществени пороци при изготвянето й.

БЛС отхвърля Националната здравна карта

БЛС отхвърля Националната здравна карта

Няма такова нещо като Служебен рамков договор, смята Венцислав Грозев

От оглавяваното от Петър Москов ведомство припомнят, че проектът на картата бе подложен на публично обсъждане. През този период в Националната комисия са постъпили около 150 предложения за промени. 71 от тях комисията е приела и е отразила в пълния им вид в окончателния вариант на документа. Частично били приети 33 предложения. 35 от предложенията пък не били разглеждани, тъй като се отнасяли до съдържанието на областните здравни карти. Тези карти пък не били в компетентността на Националната комисия.

Националната здравна карта ще бъде разгледана на следващото заседание на Министерския съвет. Тя трябва да бъде публикувана и в Държавен вестник. Едва след това тя ще стане задължителна част от методиката, по която НЗОК ще сключва индивидуалните си договори с отделните лечебни заведени и ще закупува медицински дейности, за да задоволи нуждите на пациентите.

От здравното министерство изтъкват, че Националната здравна карта е аналитичен документ, който отразява потребностите на българските пациенти. Тези потребности били документирани през последните 3 години. Картата давала насоки за оптимално разпределяне на ресурсите на родната здравна система.

От съобщението става ясно още, че проектът е получил сериозна обществена подкрепа. Това е станало, след като е бил подложен на активно институционално и съсловно обсъждане.