Омбудсманът Диана Ковачева поиска здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов да провери случаите, при които е поискана такса за издаване на сертификат за ваксинация срещу COVID-19, съобщиха от администрацията на националния обществен защитник.

Повод за писмото на доц. Ковачева са сигнали на граждани. Един от случаите е от гр. Поморие, където медицински център е въвел сумата от 15 лв. за издаването на такъв сертификат.

COVID-19 ваксината безплатна, но сертификатът за ваксинация - не

COVID-19 ваксината безплатна, но сертификатът за ваксинация - не

Медицински център в Поморие събира такса от 15 лв., за да издаде документа

Според Ковачева това категорично нарушава правата на гражданите, които не разполагат с квалифициран електронен подпис, за да си изтеглят безплатно документа и са поставени в неравнопоставеност.

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 могат да получат само лицата, на които е сложена и втората доза от одобрените и прилагани у нас ваксини.

Борисов държи ковид сертификатът да улеснява, не да пречи

Борисов държи ковид сертификатът да улеснява, не да пречи

Благодари за ваксините, изтъква ролята на дипломатичността към Турция

Гражданите, които имат издаден квалифициран електронен подпис (КЕП) могат да разпечатат сертификата сами от пациентското си досие от сайта на Националната здравно-информационна система. Хората, които нямат такъв електронен подпис, могат да поискат своя сертификат от личния си лекар или от ваксинационния пункт, в който са си поставили ваксината.

"Бих искала да обърна внимание, че целият процес на ваксиниране срещу COVID-19 в страната е безплатен, не зависи от здравноосигурителния статус на хората", акцентира Ковачева.

За поставянето на всяка ваксина държавата заплаща на изпълнителите сума в размер на 10 лева. В тази връзка намирам, че посочената практика е несправедлива спрямо ваксинираните граждани и нарушава техни права", категорична е Диана Ковачева.

В препоръката си тя настоява министър Ангелов да създаде необходимата организация, която да гарантира безплатното издаване на сертификата за всички, които нямат електронен подпис.