Омбудсманът Диана Ковачева изпрати нова препоръка до здравния министър проф. Асена Сербезова и до управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. д-р Петко Салчев, съобщават от пресцентъра на институцията. Тя настоява да бъде осигурен своевременен и гарантиран достъп на пациентите до безплатни PCR тестове за доказване на SARS-COV-2. Друга препоръка на Ковачева е лекарствените продукти за домашно лечение на COVID-19 да бъдат заплащани от Здравната каса.

Това става ден след като общественият защитник изпрати и становище до здравния министър, в което поиска да се запази възможността за изписване на лекарства и на хартиен носител. Позицията на омбудсмана бе, че въвеждането на задължителен електронен формат нарушава правата на гражданите до медицинска грижа.

Затрудненията, които срещат гражданите при осигуряване на диагностика и лечение на COVID след отпадането на извънредната епидемична обстановка, подтикнаха омбудсманът към този ход.

Ковачева подчерта, че един от основните проблеми, поставени от граждани и пациентски организации, е промяната на реда за издаване на "Направление за медико-диагностична дейност" за извършване на "Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19" (PCR). Според омбудсманът това е предпоставка за сериозни затруднения за голяма част от пациентите, предвид недостатъчния брой специалисти, неравномерното им разпределение в страната и необходимостта от отложен във времето час за преглед. Същевременно посещението при специалист на пациенти с коронавирус създава риск останалите пациенти, посещаващи го по повод други заболявания", пише още Ковачева.

Диана Ковачева отбелязва още, че алтернативното изследване на PCR - бързите антигенни тестове, също се извършват в лицензирана лаборатория срещу заплащане, с което тя е категорична, че се нарушават правата на пациентите.

"Доказването на COVID-19 е възможно и със закупени от аптеката и заплатени от пациента бързи антигенни тестове, но в този случай, независимо дали тестът е проведен от пациента или от личния му лекар, е невъзможно регистрирането на резултата в Националната здравноинформационна система", посочва проф. Ковачева.

Според нея недиагностицирането на COVID-19 нарушава правата на гражданите като пациенти.

Ковачева изрази безпокойството си от невъзможността за предписване и получаване на лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените лица с COVID-19, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Тя настоява правата на гражданите при диагностиката и лечението на инфекцията следва да бъдат изцяло гарантирани, дори след отпадането на епидемичната обстановка.

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

Време е за следващата крачка след 13 март 2020 г.