Опозицията и здравният министър Петър Москов влязоха в яростен сблъсък и размяна на реплики по въпроса за ваксините. Това стана по време на редовния петъчен контрол в отговор на питане на депутатите от БСП и ДПС.

Спрете политическите изстъпления със страховете на хората, призова здравният министър. Очевидно политическите ви интереси са над всичко, обвини той опозицията.

Москов посочи, че се надява, откакто е избухнал скандалът, да е направил всичко, за да са спокойни родителите. В момента има гарантирани ваксини до края на април, увери здравният министър.

Вие се храните със скандалите. Загубихте, изригна социалистът д-р Емил Райнов. По мнението му в скандала с ваксините не ставало въпрос за „поредното мачле” и за поредния спечелен бас на бутилка уиски.

Става въпрос за чиста политическа атака – не се даде от своя страна и министърът на здравеопазването. Мисля, всеки български гражданин да може да оцени това, изтъкна Петър Москов и призна, вече леко ядосан, че „леко взе да ме стяга”.

Петър Москов зададе и въпроса кой е решил българският имунизационен календар да е с шесткомпонентна ваксина, като от трибуната заяви, че опонентът му Емил Райнов знае отговора на този въпрос.

Заради това решение държавата трябвало да плаща 15 млн. лв. отгоре, предупреди Москов.

Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев сподели, че депутатите от опозицията били разочаровани, изумени и обидени от отговора на Петър Москов. „Вие в последните месеци лъжете и манипулирате”, обвини той Москов. Според него министър Москов е излъгал дори и премиера Борисов за ваксините.

Министърът, по мнението на Кърджалиев, манипулирал с изказването си за политически атаки срещу него и припомни, че дори зам. главен прокурор смята, че има закононарушение с казуса с ваксините.

Каква политическа атака търсите? Изпадате в паника, обърна се депутатът от ДПС към министъра.

Петър сте, но не сте хитър, продължи с атаката Кърджалиев и допълни: „Два месеца се държите като изключение в света на идиотите.”

От опозицията обявиха от трибуната, че са събрали 66 подписа, за да внесат искане за разискване по казуса с ваксините, което ще се проведе на парламентарно ниво.