Още 2 проби, направени през вчерашния ден, са се оказали положителни за коронавирус у нас.

Възрастната жена, настанена в "Пирогов" с инсулт тази сутрин е починала. Това е третата жертва на коронавируса в България.

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин във ВМА. В световен мащаб се отчита рязък скок - за последното денонощие са отчетени нови 15 000 случая, като вече е прехвърлена бройката от 220 000. Случаите у нас станаха 94. 

Разпределението на хоспитализираните по болници в София е следното: ВМА -11, Пирогов - 3, МВР -1, София Мед - 1 и Александровска - 1.

В Плевен заразените с COVID-19 са 4, Габрово -2, Смолян - 1, Велико Търново - 1, Ловеч - 1, Бургас - 1, Благоевград - 2,  Перник - 1.

Към момента всички установени с коронавирус се наблюдават, някои от настанените в болница са с двустранна пневмония, без дихателна недостатъчност. Един човек е интубиран.

В Бургас е проследена епидемиологичната пътека на Банско - там с положителна проба и симптоматика е жена на 39 години, която е работила като готвач в Банско. В Бургас е била контактна с 25 лица. Също така от Скопие са докладвали за два положителни случая, като хората са били на почивка в Банско.

На въпрос за специални мерки, които се взимат за ромските махали в България, Венцислав Мутафчийски потвърди, че е истинско предизвикателство за МВР да овладеят карантинния период, който трябва да се спазват, а в гетата има голям брой български граждани, които масирано се прибират от чужбина. В никакъв случай не трябва тези допълнителни мерки да се възприемат като дискриминация, посочи Мутафчийски.

На въпрос за установени случаи на коронавирус при лекари, Венцислав Мутафчийски заяви, че има един случай във Велико Търново, но той няма връзка с установения преди това пациент и е с различна епидемиологична пътека. Става въпрос за лекар, който е специализирал в София. Състоянието му е добро. Издирени са всички контактни лица. Изолиран е и неговия баща, който също е лекар.

Мутафчийски отговори на въпрос и за избягал от "Пирогов" 40-годишен пиян пациент, който е съмнителен. Мъжът е открит на Централна гара и върнат в болницата. Предстои да бъда изследван.

Шефът на оперативния щаб коментари и бързите тестове, като собствено изследване на българските лекари е проследило, че 4 от 10 теста са фалшиво отрицателни.

Хронологията у нас:

8 март - първи 2 положителни проби, в Плевен и в Габрово

8 март - потвърдени още два случая, отново в Габрово и Плевен

10 март - двама души, съпрузи, с положителен резултат, първите в София

11 март - седмата положителна проба11 март - първа жертва в България

12 март - нови 16 положителни проби, общо 23

13 март - 7 нови положителни проби, общо 31

14 март - втора жертва на коронавируса

14 март - нови 10 положителни проби, общо 41

15 март - 8 нови установени, 51 общо.

16 март - 11 нови, един е британски гражданин, общо 62

17 март - 19 нови случая, 81 установени

18 март - 11 нови случая, 92 установени.

19 март - 2 нови, 94 установени, трета жертва