След изследване на качеството на водата на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик е констатирано, че водата в селата Малко Белово, Мененкьово, Момина клисура, Сестримо и Габровица, в община Белово, съдържа форми на бактерията ешерихия коли.

Регионалната здравна инспекция в Пазарджик е изследвала общо 24 селища в региона. Установено е и че водата в Капитан Димитриево, община Пещера, съдържа завишени стойности на нитрати, съобщи БНР.

В хода на проверките са взети проби по микробиологични показатели от водата в от пет минерални водоизточници. В един от тези водоизточници, в местността Газианка край Панагюрище, се оказва, че водата съдържа отклонение по показател колиформи, съдържа бактерии.

Уран и повишена алфа активност във водата на шест села в Димитровградско

Уран и повишена алфа активност във водата на шест села в Димитровградско

Селата Крум, Ябълково, Сталево, Бодрово, Скобелево и Върбица

От инспекцията препоръчват жителите на тези населени места да пият бутилирана вода, докато се осъществят хигиенните мероприятия на водопроводните мрежи. Водата ще бъде анализирана допълнително след като тези хигиенни мероприятия бъдат изпълнени.

Регионланата здравна инспекция в Ловеч също е установила завишени стойности на нитрати. След проверка се оказва, че водата в село Йоглав съдържа нитрати и не е годна за пиене.

Три села в Ловеч пият вода с нитрати

Три села в Ловеч пият вода с нитрати

Водата не е годна за пиене в селата Дренов, Владиня и Дойренци

Припомняме, минлата седмица стана ясно, че в селата Дренов, Владиня и Дойренци, които са съседни на Йоглав, водата също съдържа завишени стойности на нитрати. Там беше въведена забрана за употреба на водата от деца под 3-годишна възраст.