Вторият медицински хеликоптер трябва да пристигне през януари, а третият - през февруари 2025 година. Това каза директорът на Центъра за спешна медицинска помощ по въздух д-р Георги Деянов пред БНТ.

По думите му има проблем с производството на компоненти и на части и заради това се забавят и хеликоптерите.

Вторият хеликоптер трябва да бъде в базата в Сливен, като тепърва ще се търси персонал за въздушната медицинска помощ, коментира Деянов, като поясно, че най-вероятно той ще бъде назначен като на допълнителна работа в Центъра спешна медицинска помощ по въздух.

Д-р Георги Деянов наблегна на това, че не достигат лекари, като посочи, че в регионалната база има 7 лекари и 6 медицински сестри, тоест това са 4 екипа, които работят само дневни смени по 12 часа.

От първата мисия на медицинския хеликоптер, която беше на 4 юни т.г., са извършени общо 32 мисии досега.

Припомняме, че в началото на октомври италианската фирма "Леонардо" АД (Leonardо S.p.A.) предупреди Министерството на здравеопазването за забавяне на доставката на вторият и третият медицински хеликоптер.

Втората въздушна линейка трябваше да пристигне у нас до края на юни. През месец май обаче фирмата информира, че поради закъснение в производствения процес, доставката на хеликоптер № 2 ще се забави, като се очаква той да бъде в България през м. ноември 2024 г. В същата кореспонденция се посочва, че това не би следвало да повлияе на срока за доставка на третия хеликоптер, който е до края на м. декември 2024 г.

Въздушната линейка транспортира мъж черепно-мозъчна травма от Севлиево до София

Въздушната линейка транспортира мъж черепно-мозъчна травма от Севлиево до София

Пациентът е настанен в "Пирогов" в тежко състояние