С настъпването на есента идва и сезонният грип. И макар и да се разпространява още през ноември месец, експертите очакват пикът на заразата е през януари. За да се ограничи разпространението на заболяването и да се намали тежестта върху уязвимите групи, специалистите препоръчват ваксинацията като най-ефективна мярка за предпазване.

Да припомним на обществото макар и грипът да минава леко, понякога оставя следи, бяха категорични специалистите. За хората над 65 години ваксинацията за грип е напълно безплатна. На пресконференция в БТА медицинските експерти коментираха темата като направиха някои препоръки и наблегнаха най-вече на хората от по уязвимите групи, при които сезонният грип протича по-тежко.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев подчерта, че макар масовото ваксиниране на цялото население да не е цел, е важно хората, които искат, да имат достъп до достатъчно информация и ваксини. Осигурените дози са 348 хиляди. Пикът на епидемията се очаква да настъпи през януари. Особено уязвими остават възрастните хора над 65 години, хората с хронични заболявания, бременните жени и децата под 5 години.

Доц. Кунчев посочва, че около 80% от хората прекарват грипа с по-леки симптоми, но за тези в рисковите групи грипът може да доведе до тежки усложнения, включително пневмонии.

Затова здравните власти насърчават ваксинирането на хората в уязвимите групи, както и на тези в активна възраст, за да предпазят своите близки.

Д-р Кремена Пармакова от Министерството на здравеопазването споделя, че досега са приложени над 15 хиляди дози ваксини на хора на и над 65 години. Тя подчерта, че профилактиката е най-добрата мярка за предпазване.

Не само уязвимите групи, но и медицинските специалисти - лекари и медицински сестри, също активно се ваксинират. Това е важен аспект от защитата на обществото, тъй като те са на първа линия и са изложени на по-висок риск. Все повече фирми също поръчват ваксини, за да осигурят защита на своя персонал, върху това акцентира новият председател на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Според проф. Нели Корсун, специалист по вирусология, първите случаи на грипни вируси в България вече са регистрирани, но рязкото увеличаване на броя на случаите се очаква през януари. Тя отбелязва, че грипните ваксини, предлагани в страната, покриват щамовете, които се очаква да циркулират тази зима. Имунитетът от ваксината се задържа около 6-12 месеца, което прави ваксинирането преди пика на епидемията особено важно.

Грипът остава сериозно заболяване, което може да доведе до тежки усложнения и загуба на човешки животи, особено при възрастните и хората с хронични заболявания. Ваксинацията е основното средство за предпазване и намаляване на риска от тежки форми на заболяването. Осигурените дози ваксини и подготвеността на здравната система дават възможност за по-добра защита на населението през този зимен сезон. Специалистите продължават да апелират към хората да се ваксинират, особено тези хора, които са в рисковите групи.

Увеличават се желаещите да се ваксинират срещу грип

Увеличават се желаещите да се ваксинират срещу грип

Една от ваксините е почти изчерпана в аптеките