Направлението за постъпване в болница от 1 август трябва да се издава в електронен вид, като и самите лечебни заведения трябва да издават епикриза също на електронен носител, като по този начин тя става част от електронното пациентско досие, заяви в студиото на БНТ доцент д-р Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова и председател на Надзорния съвет на Здравната каса.

Дигитализацията на здравеопазването започна в извънболничната помощ от 1 юни, а от 1 август тя ще обхване и болничната помощ. Към момента подготовката е по план, успокои д-р Пандов.

Според него всички лечебни заведения са подготвени, събира се информация за всички, които имат връзка с националната здравна информационна система. Има трима доставчици на програмен продукт, които обхващат над 90% от всички болници. Софтуерът вече е синхронизиран с изискванията, каза още той.

Още от 1 юни системата е позволявала издаването на електронни направления за постъпване в болница. До момента са издадени 44 хиляди електронни направления. До момента 261 души са постъпили в 54 големи болници с електронни направления, което показва, че системата функционира.

Електронното здравеопазване е начин да се осветлят процесите в здравеопазването, заяви д-р Пандов. То ще осигурява данни в реално време кога един пациент е постъпил и кога е изписан от едно лечебно заведение, епикризата няма да може да бъде променяна или ако бъде променяна за това ще има следа. Съществуват редица фактори, които ще подобрят контрола в борбата с фиктивните хоспитализации, каза д-р Пандов.