От Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) уверяват, че няма забавяне при лечението на спинална мускулна атрофия, вече били уведомени и скоро ще регламентират доставката на лекарството.

Повод за писмото им до медиите, е промяната в реда на финансиране на лекарствения продукт Спинраза (от реда, по който го е заплащал Фондът за лечение на деца, към общия ред, заплащан от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

За това лекарство от Здравната каса са създали необходимата организация. На 23 декември 2019 г. с решение на Надзорния съвет на Касата са приети нови Изисквания на НЗОК при провеждане на лечение при 5q спинална мускулна атрофия в извънболничната медицинска помощ. Определени са лечебните заведения, в които се извършват манипулациите, както и комисиите, които ще издават протоколите. 

Бунт на управителите на Здравната каса вижда Нигяр Джафер

Бунт на управителите на Здравната каса вижда Нигяр Джафер

Здравното министерство е в кръгова отбрана, обясни зам.-председателят на НС

До момента на децата, на които предстоят апликации, са издадени протоколи.

Предвид това, че доставката и отчитането на лекарствения продукт ще се извършва по специален ред, като изключение от общовалидните правила, необходимо е той да се регламентира от Министерството на здравеопазването (МЗ) със съответните договори с търговците на едро и с лечебните заведения, които ще извършват дейността. На работна среща представителите на здравното министерство са били уведомени за промените и се очаква МЗ да регламентира доставката на лекарствения продукт до лечебните заведения. 

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

В края остро разкритикува екипа на Кирил Ананиев