"Свидетели сме на бунт на управителите на Здравната каса напоследък". Това заяви д-р Нигяр Джафер - депутат от ДПС и заместник-председател на Народното събрание пред БНР.

По думите й Министерството на здравеопазването е влязло в кръгова отбрана след изявлението на управителя на Здравната каса Дечо Дечев.

Тя припомни, че д-р Дечев е предложен и избран от управляващото мнозинство. По думите ѝ той е отишъл на този пост с намерение да промени нещата в посока на прозрачно харчене на публичните средства, да има повече контрол и ефективно управление на обществените средства

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

В края остро разкритикува екипа на Кирил Ананиев

"98% от казаното от д-р Дечев ние бихме подкрепили и сме съгласни с това, което той казва", добави д-р Джафер и допълни, че имат и несъгласия. Те са за равнопоставеност на субектите, независимо от тяхната собственост".

Относно изявлението на Дечо Дечев за разлика в цените в различните болници Нигяр Джафер заяви, че разликата в цените и случващото се е законно

БСП сезира главния прокурор за интервюто на Дечо Дечев

БСП сезира главния прокурор за интервюто на Дечо Дечев

Драгомир Стойнев предупреди, че Здравната каса се източва

"При търговете, които се провеждат от държавните и общински болници, може да се постигне по-ниска цена, защото е нормално при един търг да има конкуренция и да се постигат такива ниски показатели. Да, законно е частните структури да купуват медикамента на по-висока цена", призна депутатът от ДПС, която е и зам.-председател на парламента, но веднага постави реторичното питане дали публичните пари се харчат справедливо и ефективно.

Тя припомни, че и предходният управител на НЗОК - проф. Камен Плочев си тръгна след изявления за нередности в Касата.

Припомняме, през апил 2018 г. бившият управител на НЗОК Камен Плочев влезе в сериозен конфликт със здравния министър Кирил Ананиев заради процедура по актуализация на бюджета на Касата.

Тогава здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината беше, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси. 

Шефът на НЗОК иска Касата да се освободи от бюрократичните окови

Шефът на НЗОК иска Касата да се освободи от бюрократичните окови

НЗОК взима решения за 30 дни, частните фондове - за 3

Относно рокадата в ековедомството - след като министър Нено Димов подаде оставка от ареста, на негово място бе избран Емил Димитров - Ревизоро Джафер обясни, че до края на деня от ДПС ще решат дали да подкрепят предложението на коалиционния съвет на управляващите Емил Димитров да застане на поста на Нено Димов.