От "Демократична България" призовават управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев в оставащия период на мандата си да публикува данните на Здравната каса, за да види обществото "пълната картина на злоупотребите в НЗОК".

Поводът е изказването на д-р Дечев, че Касата плаща завишени цени на лекарствата на някои болници, като така ги облагодетелства.

От ДБ посочват, че за подобни схеми за източване на касата се е говорило отдавна, но за първи път се получава потвърждение от такова ниво. Разходите на НЗОК растат значително през последните години без видим ефект върху качеството на здравеопазването, подчертават още те.

Частните болници обвиниха Дечо Дечев в лъжа

Частните болници обвиниха Дечо Дечев в лъжа

Не било вярно, че Касата им плаща лекарства на по-високи цени отколкото на държавните болници

От "Демократична България" посочват, че данните, които трябва приоритетно да бъдат отворени, съдържат всички реимбурсирани лекарства с техните кодове, идентификатор на юридическото лице, на което са изплатени средства и изплатената сума, както и месеца на съответните събития, като те трябва да бъдат с максимално детайлни.

Те предлагат на д-р Дечев експертна техническа и юридическа подкрепа за постигане на тази прозрачност, в случай че срещне съпротива в НЗОК.

Надзорният съвет на НЗОК не знаел за надплащане на лекарства

Надзорният съвет на НЗОК не знаел за надплащане на лекарства

Дечо Дечев не ги е уведомявал за подобна практика

От ДБ са категорични, че изтичането на средства от Здравната каса може да се пресече само чрез обществен натиск и достатъчно конкретика за разходите.

Припомняме, преди дни в интервю управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев заяви, че Здравната каса заплаща на частните болници лекарства на по-високи цени отколкото на държавните и общинските болници.

Вчера стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.

От Надзорния съвет на НЗОК пък заявиха, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти.

Националното сдружение на частните болници също не остана безучастно към ситуацията, заявявайки, че твърдението на д-р Дечев е лъжа.

БСП сезира главния прокурор за интервюто на Дечо Дечев

БСП сезира главния прокурор за интервюто на Дечо Дечев

Драгомир Стойнев предупреди, че Здравната каса се източва