От Надзорния съвет на НЗОК твърдят, че не са били уведомени от управителя Дечо Дечев за практиката да бъдат надплащани медикаменти, съобщава БНР.

Припомняме, вчера в свое интервю Дечев заяви, че Здравната каса е плащала 7 пъти по-висока цена за едно лекарство в частна болница, отколкото в общинска или държавна.

Проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет на Касата от квотата на работодателите, подчерта, че още преди пет години надзорът е поискал да има равнопоставеност при плащането на лекарствата.

През 2014 г. те писмено са обявили това, което твърди и д-р Дечев - че болниците са много, че не трябва със средства от НЗОК да се формира печалба и че не е нормално 50% от бюджета на Здравната каса да бъде за болнична помощ, при положение че в другите държави порядъкът е около 30 - 35%.

БСП сезира главния прокурор за интервюто на Дечо Дечев

БСП сезира главния прокурор за интервюто на Дечо Дечев

Драгомир Стойнев предупреди, че Здравната каса се източва

Трябва да има еднакъв режим на частни и държавни болници при ползването на публичния ресурс, категоричен бе проф. Димитров.

Той посочи, че ще поиска проблемът да бъде обсъден още на следващото заседание на Надзорния съвет и здравния министър Кирил Ананиев да бъде запознат с въпроса.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че БСП ще сезира главния прокурор заради интервюто на Дечо Дечев. Освен да се източва касата, не се предлага нищо на българските граждани, заявиха от левицата на брифинг.