Трима са вече пациентите, които провеждат хемодиализа в Стара Зарова, и са диагностицирани с коронавирус.

След потвърден случай на COVID-19 на пациент, хоспитализиран в Клиника по нефрология на УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" - Стара Загора, който е провеждал хемодиализа в Диализен център "ВИА ДИАЛ" - Стара Загора, са били извършени изследвания на персонала и пациентите в пряк контакт с лицето. Двама са пациенти на Диализния център "ВИА ДИАЛ" с положителни проби, те са без клиника към момента.

Още един пациент е установен с коронавирус - той е в Клиника по нефрология и след получаване на резултата е незабавно преведен за лечение в Клиника по инфекциозни болести.

Областният щаб в Стара Загора е решил потвърдените с COVID-19 пациенти, подлежащи на хемодиализа, да се транспортират със специализиран транспорт на ЦСМП - Стара Загора до Диализния център, където процедурата ще се провежда в обособена за целта зала, при спазване на всички необходими противоепидемични мерки, по време, когато в Центъра няма други пациенти.

От РЗИ стара Загора уточняват, че от шестте обявени като установени положителни случая един всъщност е от Варна - установен по метода PCR в лаборатория на УМБАЛ "Света Марина" - Варна, лицето е с постоянен адрес във Варна, личният му лекар също е в гр. Варна, но в информационната система е въведен адрес по временна регистрация в Стара Загора, Студентски град.