Министърът на здравеопазване Асена Сербезова днес подписа отказ на искане за разкриване на нова болница в с. Казичене, район "Панчарево".  Извършването на нови медицински дейности е поискано от Многопрофилна болница за активно лечение "Сърце и мозък".

Това съобщават от пресцентъра на министерството. 

Заявлението от МБАЛ "Сърце и мозък" е постъпило в Министерството на здравеопазването още на 31 май 2021 г. В него е посочено, че новите медицински дейности ще бъдат по 26 медицински специалности в 28 структури, от които 19 структури с общо 550 нови легла.

Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров тогава възлага на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" извършването на комплексна оценка относно искането за разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес в с. Казичене, Столична община. Произнасянето от страна на здравния министър тогава е трябвало да стане през месец септември 2021 г., но това не се е случило, което се приема за мълчалив отказ.

При встъпването в длъжност на настоящия кабинет в края на месец декември 2021 г. Министерството на здравеопазването е изискало допълнителна информация от НЗОК и ИАМН по отношение на необходимите средства за заплащане на заявените дейности, обема на заявените нови медицински дейности и становище относно тяхната потребност.

В резултат на това ИАМН е събрала актуална информация за дейността на лечебните заведения на територията на областта за периода 2019-2021 г. и е извършила допълнителен анализ и комплексна оценка. Те показват, че заявените от МБАЛ "Сърце и мозък" нови медицински дейности превишават установените потребности на населението.

Поради постъпили сигнали и засилен медиен интерес към темата министърът разпореди на Инспектора на МЗ да извърши проверка на процедурата по издаване на разрешение за извършването на медицински дейности на МБАЛ "Сърце и мозък" на територията на Столична община, с. Казичене.

Искането и действията на Министерството бяха обект на изслушване на проф. Сербезова в Комисията по здравеопазване на Народното събрание на 10 март т.г.

По отношение на процедурата, Министерството вече е сезирало компетентните органи.

Последната заповед за разрешаване на нова медицинска дейност на адреса на болницата в гр. Бургас - роботизирана хирургия чрез ендоскопска роботизирана система за хирургия, съдова хирургия и урология, е издадена преди два месеца от министър Асена Сербезова. Също така настоящият министър е издала и актуалното в момента разрешение за осъществяване на лечебна дейност на МБАЛ "Сърце и мозък".

Изнесената в медиите информация, че по ускорена процедура на определени лечебни заведения са издавани заповеди за нови дейности от страна на министър Сербезова, не отговаря на истината.

Приложена е информация за посочените лечебни заведения и издадените от здравния министър заповеди за разрешените в тях дейности:

1. На МБАЛ "Света Анна", гр. София е разрешено преструктуриране по 4 съществуващи в лечебното заведение медицински специалности в 4 структури.

2. На УМБАЛ "Софиямед" са разрешени по 3 нови за лечебното заведение медицински специалности в 3 структури.

3. На УМБАЛ "Софиямед" са разрешени по 2 медицински специалности, които не са нови за лечебното заведение, в 2 съществуващи структури, на които се повишава нивото на компетентност.

4. На УМБАЛ "Пълмед", гр. Пловдив са разрешени по 7 медицински специалности, от които 3 нови за лечебното заведение специалности в 3 нови структури с легла, една нова структура без легла, а на 3 структури с легла по съществуващи в лечебното заведение медицински специалности се повишава нивото на компетентност.

5. На МБАЛ "Бургасмед", гр. Бургас са разрешени по 5 нови за лечебното заведение медицински специалности в 3 нови структури и 2 нови дейности към съществуващи отделения.

6. На МБАЛ "Света София", гр. София са разрешени по 2 нови за лечебното заведение медицински специалности и 13 съществуващи в лечебното заведение медицински специалности в 4 нови структури, и 11 с преструктуриране, от които 8 структури повишават ниво на компетентност.

Всички тези заповеди са издадени на база постъпили в периода от месец декември 2021 г. до месец април 2022 г. заявления и паралел с процедурата за МБАЛ "Сърце и мозък" не може да бъде направен.

По-рано през деня от многопрофилна болница "Сърце и Мозък" съобщиха, че са подали сигнал до прокуратурата и КПКОНПИ срещу министъра поради съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси.

Сигналът касае именно тази процедура, която отлежава повече от година и за която всичко законови срокове са отдавна изтекли.

От ръководството се съмняват, че лично Сербезова задържа разрешението на "Сърце и Мозък".