От 1 февруари отмениха грипната епидемия на територията на област Бургас с решение на Областният щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания, съобщиха от община Бургас.

Щабът е при областния управител на област Бургас Вълчо Чолаков, информираха от общината. По данни на Регионална здравна инспекция (РЗИ) има значителен спад в нивата на заболелите и тенденция за нормализиране на обстановката.

За период от четири дни (28 януари - 31 януари 2019) е регистрирана заболеваемост при 225 случая от наблюдаваното население. Очаква се до дни нивата на заболеваемост да паднат под предепидемичните стойности.

За сравнение, през първите четири дни на изминалата седмица (21.01-24.01.2019) случаите бяха 370. Това наложи удължаване на грипната епидемия.

Процентът на отсъстващите ученици е от 8% до 19 % за различните общини.

За област Бургас процентът отсъстващи е 11 % - наполовина спрямо стойностите в началото на епидемията.

Въпреки отмяната на грипната ваканция, в болничните заведения където се лекуват хора с усложнения може да има ограничения.

От СБАЛ по пневмо-фтизиатрични заболявания (Белодробната болница) с вътрешна Заповед ще продължат ограничаването на свиждания до пълно нормализиране на обстановката.