Браншови организации настояват изискванията на Българският държавен стандарт (БДС) да бъдат задължителни за продуктите за здравословно хранене на децата между 3 и 7 години, съобщи БНР.

Тяхното мнение е в отговор на промените в Наредба 6 за здравословното хранене на децата, които предвиждат да отпадне изискването храните за деца да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС).

Производителите припомнят, че през юни беше постигнато съгласие на Консултативния съвет към здравното министерство храните за деца да отговарят на БДС. Според Марияна Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите обаче подчерта, че резултатът е подменен.

"Преди 20 дни изведнъж разбрахме, че наредбата предстои да бъде внесена в Министерски съвет, само че всички храни, които са свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, определени месни продукти, консерви, включително растителни мазнини не са изрично изписани да бъдат по БДС", каза тя. 

Търговци алармират за монопол при доставките за училищата

Търговци алармират за монопол при доставките за училищата

Искат предимство за продукта, а не за определена фирма

Отговорността за качеството на храните е на зам.-здравния министър Светлана Йорданова. По думите на Кукушева тя е била ангажирана с темата за здравословното хранене на населението. Ужасното е, че в тази работна група участват специалисти, професори, експерти по хранене, юристи, които много спокойно обясняват, че няма никакъв проблем да има различни стандарти", добави Марияна Кукушева. 

ВАС определи: Всяка година доставчиците на плод в училище кандидатстват наново

ВАС определи: Всяка година доставчиците на плод в училище кандидатстват наново

Плод и мляко в училище – по сегашната наредба

"В сферата на храните има над 200 стандарта, които в повечето случаи касаят организация на производство, различни технологични и хигиенни процеси, но в никакъв случай не касаят състава на храните. Утвърдените браншови и БДС стандарти са важни за всички, защото те гарантират качеството на състава на суровините, а тези суровини обикновено са произведени в България", каза председателят на Съюза на сладкарите и хлебопроизводителите.

"Няма да позволим това да се случи. В момента наредбата е в точка на замръзване", посочи Марияна Кукушева, която предполага, че вероятно се изчаква да минат местните избори.

"Нито производителите, нито потребителите, нито майките, нито децата ще позволим това да се случи в България. Нужно ли е да тръгнем по пътеката за срещата с висшето държавно ръководство, да занимаваме премиера и с този въпрос, за да се случат нещата така, че да бъдат от полза на обществото", запита реторично Кукушева.

Тя е категорична, че щом става дума за здравето на децата, не бива да се прави компромис

ДФ "Земеделие": ВАС да реши кой да доставя плодове и мляко в училището

ДФ "Земеделие": ВАС да реши кой да доставя плодове и мляко в училището

ДФЗ ще се съобрази с избора на директорите през учебната 2019-2020 г.

Финансовият фактор не бива да е водещ, заяви Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите в България. "Учудвам се на арогантността на Министерството на здравеопазването", каза той.

"В България няма синхронизация между отделните ведомства и това води до намиране на врата в полето, която в последствие няма да се изпълнява. Всичко е свързано с това - да припечелят от някои търговски фирми още пари. Комерсиалността явно в последно време е водеща пред морала и здравословното хранене на децата", допълни Зоров.

"В тази държава може би намесата на Бойко Борисов е единствената рецепта за успех", отбеляза Димитър Зоров.