Идеята на ЕК да създаде програмата "Училищен плод" и "Училищно мляко" е мотивиран само в интереса на децата - да бъдат изградени трайни навици у тях да консумират пресни плодове, зеленчуци и млечни продукти. Отговорността това да се случи е изцяло на директорите на учебните заведения. Това заяви председател на сдружение "Национална асоциация за здравословно хранене на децата" Иван Дойчев на пресконференция в БТА.

Той обясни, че тъй като именно директорите носят тази отговорност, те имат правото да заявяват с кого искат да сключат договор за извършване на доставките.

У нас каруцата се слага пред магарето, негодува Дойчев. Той бе категоричен, че предимство трябва да се дава не на определена фирма, а на самия продукт, защото в противен случай се създават монопол и корупция.

МОН подписва стратегия за доставките на мляко и плод за училищата

МОН подписва стратегия за доставките на мляко и плод за училищата

Няма опасност училищата да останат без плодове и мляко

Според него, когато се спускат конкретни критерии, те се спускат за някого и започва да се стеснява кръгът. Дойчев уточни, че след като продуктът е по БДС, не би трябвало да има значение кой ще е доставчикът за дадено учебно заведение, но очевидно за някого има.

Той отново подчерта, че съществуващата наредба ясно посочва, че на директора се дава възможност да направи подбор на доставчика. Дойчев обясни, че търговците не искат оставки, а просто законът да бъде изпълнен. Той отрече, че са в конфликт с производителите, но настоя да има конкуренция с тях.

Има си министър на земеделието и директор на Държавен фонд "Земеделие", стига сме занимавали г-н Борисов, заяви той.

От своя страна Маша Вачева посочи, че има над 125 разрешения по БДС, т.е. повече от 40 фирми разполагат със сертификат по БДС. Само 3-4 от тях обаче успяват да се доберат до програмата "Училищно мляко".

Производители обвиняват ДФЗ, че създава хаос в доставките за училищата

Производители обвиняват ДФЗ, че създава хаос в доставките за училищата

Повече от два месеца Фондът не е дал указания и критерии за доставките на мляко и плод

Тя обясни, че БДС сертификатът е основното изискване за кандидатстване по въпросните програми. "Изискването на наредбата е, ако си производител, да доставяш само собствена продукция. Търговецът може да варира - ако дадено учебно заведение иска да има разнообразно сирене, може да го взима от няколко ферми, но задължително с БДС сертификат", поясни Вачева. По тази причина тя настоя да се спре със спекулациите с тези сертификати.

Мартин Киров от фирма "Шогун" ЕООД обясни, че актът за одобрение прекратява действието си след приключване на учебната година. Той призова ДФЗ да издаде актовете по действащата наредба на база на всички проведени конкурси в страната, за да се мине в рамките на закона.

"Бомбата е заложена от предишния министър (Румен Порожанов - бел.ред. ) и гърми сега. Той желаеше няколко фирми да парцелират държавата, случи се", категоричен бе той.

По данни на Киров откакто са се случили промените в наредбата, усвояването на програмата е паднало под 60%.

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

Вкарват и часове по здравословно хранене в училище