За ясни правила и критерии за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на мляко и плодове за учениците настояват млекопреработвателните предприятия. Те искат да бъде скъсена веригата - производител и преработвател. Според тях с хаотичните си действия Държавен фонд "Земеделие" саботира доставките на мляко и плодове за учениците.

На пресконференция в БТА председателят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева подкрепя категорично каузата да бъде дадено на децата най-доброто качество, произведено в България - храните по БДС стандарти и по утвърдени стандарти. Пътят за тези доставки обаче е дълъг и поставя редица пречки.

Училищните директори вече избират сами доставчиците на плодове и мляко

Училищните директори вече избират сами доставчиците на плодове и мляко

Правителството реши да отпадне служебният избор

"Нашата цел е българските деца, които са в училищата и детските градини, да консумират най-доброто качество на българските храни", настоя Кукушева.

Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България, нападна, че Държавен фонд "Земеделие" са пряко отговорни за създаването на хаоса с доставките на мляко и плодове за учениците. От Асоциацията на млекопреработвателите в България настояват за ясни указания за доставката на училищно мляко и плод, като обвиняват ръководството на ДФЗ и министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева за създадения хаос.

Зоров не знае дали има някой одобрен заявител за доставки на мляко и плод по новите процедури. Той не е видял малките производители и доставчици да притежават БДС стандарти. ДФЗ в рамките на 2 месеца и половина не е дал никакви указания и критерии за доставките на мляко и плод, категоричен беше той.

Доставчици на безплатни училищни закуски негодуват, че ДФЗ им бави парите

Доставчици на безплатни училищни закуски негодуват, че ДФЗ им бави парите

Заплашват, че ще си поискат средствата от училищата

Заместник-председателят на Националната асоциация на млекопреработвателите Владислав Михайлов посочи, че хаосът в доставчиците на мляко и плод е започнал още от март месец, а наредбата, която е била публикувана за доставката на храна, е далеч от това да може да бъде тълкувана като нормативен акт. Според него ръководството на ДФЗ са закононарушители и не изпълняват препоръките на Административно-процесуалния кодекс (АПК).

Михайлов призова премиера Бойко Борисов да разпореди да бъде изпълнен законът с пълната му сила и хората, които възпрепятстват правилното хранене и навиците на всички деца в България, да си понесат последствията.

Млекопроизводителите настояват да излязат директно с имената на пазара и да могат да имат по-голяма сигурност в реализацията на продуктите си. Това означава много по-голяма сигурност на изкупеното сурово мляко на пазара.

Представители от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) също присъстваха на пресконференцията в БТА. Те се защитиха и заявиха, че изпратените писма до учебните заведения не изискват някакво действие, а чрез писмата Фондът иска да получи информация дали има подписан график за доставките на мляко, плодове, млечни продукти за учебната 2019-2020 г. Директорите на училищата имат отговорност, защото се срещат с производителите и търговците, и те следва да сигнализират, ако продуктите са некачествени.

ДФЗ извършва проверки по издадени актове, но към настоящия момент няма издадени и прекратени актове. Директорите на училищата са тези, които избират доставчиците.

Програмите за доставки няма да бъдат компрометирани и това няма да лиши децата от качествени храни, увериха от Фонда.

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

Вкарват и часове по здравословно хранене в училище