Доставчици по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко" за учебната 2018/2019 година сигнализират за забавяне или отказ за изплащане на доставки от страна на Държавен фонд "Земеделие".

На пресконференция в БТА управителят на "Ню проджектс консулт" Милена Рашева посочи, че липсват договорени отношения между одобрените заявители и ДФЗ. По нейни данни съгласно Наредбата след извършване на доставките Фондът е длъжен в период от 3 месеца да възстанови разходите на фирмите доставчици. Това обаче по думи на Рашева не се случва.

Тя обясни, че в крайна сметка фирмите доставят безплатните училищни закуски с лично финансиране и въпреки издадените фактури за действително извършени количества и внесените данъци за осъществените приходи ДФ "Земеделие" забавя или отказва изплащането им. Последиците от това са неизплатени трудови възнаграждения на персонала, задължения към НАП и просрочени кредити към финансовите институции.

Рашева заяви, че за извършените доставки през ноември, декември и януари не е получила нито лев от ДФЗ, поради което е била принудена на 23 май да отправи покана към Фонда за доброволно плащане, за да им припомни задълженията съгласно наредбата.

Училищните директори вече избират сами доставчиците на плодове и мляко

Училищните директори вече избират сами доставчиците на плодове и мляко

Правителството реши да отпадне служебният избор

Тя обясни и че ако от Фонда не изплатят дължимите суми, ще се наложи фирмата да си ги поиска от учебните заведения, тъй като все някой трябва да заплати въпросните доставки.

Освен "Ню проджектс консулт" засегнати са и фирмите "Фууд деливъри експрес ООД" - Пловдив, "Полидей 2 ООД" и "Екохрани ООД" - Варна, "Терра Веджис ООД" - Благоевград.

"В цяла България има фирми, които са извършили доставки от октомври до май 2019 г., без да получат нито стотинка - те са изпълнили доставките в срок, качество и количество, но плащане няма", посочи Рашева.

Тя подчерта, че заради ситуацията е под въпрос дали училищата ще продължат да участват в програмата в бъдеще. Да не позволяваме нещо, което девет години работи, да се превърне в поредния провален проект, призова Рашева.

Ощетените фирми доставчици са категорични, че спирането на процедурата по плащане е незаконосъобразно и съсипва малкия бизнес.

По 0,07 лв. дават на училищата да съхраняват млякото и плодовете

По 0,07 лв. дават на училищата да съхраняват млякото и плодовете

Парите могат да се предоставят и на доставчика на храните, ако докаже дейност

От своя страна Директорът на Дирекция "Противодействие на измамите" към ДФЗ Димитър Димитров подчерта, че работата на Фонда е да следи за неправомерно финансиране. По негови данни в Регламента на ЕП е посочено, че помощта се изплаща от компетентния орган в 3-месечен срок, освен ако не са предприети административни разследвания, какъвто е случаят с "Ню проджектс консулт" и останалите посочени фирми.

Ние сме представени като недобросъвестен и некоректен партньор, което не е вярно, категоричен бе той.

Димитров обясни, че спрямо фирмата на г-жа Рашева се извършва проверка по сигнал и няма нито забавяне, нито отказ от страна на Фонда да се ангажира с разплащане. ДФЗ нямал и отношение към подадените сигнали.

"Всяко лице, което забележи нередност, има право да подава такива сигнали, а ние сме задължени да работим по тези сигнали. Няма как да заплатим нещо, за което има съмнение за евентуално извършена измама спрямо Фонда или ЕС, защото в един момент държавата ще бъде обвинена в неправомерно разходване на средства", обясни той.

Димитров призова да не се използват децата като средство за разрешаване на един конкретен казус и увери, че ДФЗ е предприело всички необходими мерки за нормалното протичане на програмата.

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

Вкарват и часове по здравословно хранене в училище