Въвеждат заплащане на раздаването на продуктите по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Това решиха министрите от кабинета "Борисов-3". Информацията е на правителствения пресцентър.

На заседанието бяха приети промените в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти в учебните заведения - Схема "Училищен плод" и Схема "Училищно мляко".

Земеделци настояват за промяна на схемата "училищен плод"

Земеделци настояват за промяна на схемата "училищен плод"

В схемата имало монополисти

С промените се дава възможност да се заплащане за приемането, съхранението и раздаването в училищата на продуктите по двете схеми в размер до 0,07 лв. за индивидуална порция на ученик. Това ще бъде възможно, ако доставчикът по схемите сключи договор с някой, който извършва посочените дейности.

Най-много ябълки получават децата по „Училищен плод"

Най-много ябълки получават децата по „Училищен плод"

Доставчици са получили първите плащания за близо 380 хиляди лева

Въпросният изпълнител може да е същият човек или фирма, който осигурява храненето на учениците в училищния стол или бюфет или друго лице, с което одобреният заявител е сключил договор, съгласуван с директора на съответното училище.

Парите за новата услуга ще бъдат част от помощта, която получават доставчиците, след като докажат, че са съхранявали и раздавали храната. Според Наредбата отговорен за организацията на приемането, съхранението и раздаването на продуктите в учебното заведение е директорът, самата дейност става от персонала на училището.

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

Вкарват и часове по здравословно хранене в училище

Училищата с по-голям брой доставки срещат затруднения да се справят самостоятелно със съхранението и раздаването на храните, защото не разполагат с достатъчно персонал.

Припомняме, на 6 октомври стана ясно, че някои от училищните директори отказват училищни ръководства от предоставяне на безплатна закуска за децата заради изискванията на наредбата. По мнението на училищни директори има много въпросителни пред реализирането на иначе добрите намерения за по-здравословно хранен на децата.

Ръководителите на училищата се опасяват, че няма да имат подходящи помещения за съхранение на плодове и мляко. Като проблем бе изтъкната и неяснотата кой ще раздава закуските на учениците.

По нов начин отчитат доставките в училищните столове

По нов начин отчитат доставките в училищните столове

Заповед или нотариално заверено пълномощно искат със заявките за плащане

На 30 октомври стана известна ситуацията с мухлясал кашкавал, предоставян на деца от детски градини и училища в Сливен. По случая се е самосезирала Районната прокуратура, като е разпоредена проверка, която да установи има ли опасност за здравето на учениците в града.