"Ние вярваме, че в бъдеще страните членки колективно ще могат да разглеждат качеството на храните, които се доставят в училище, също така армията, затворите, болниците. Това е много голям пазар и това е изключително важен сигнал за индустрията". Това заяви Джон Райън, директор на генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към ЕК, който участва в конференция на тема: Здравословно хранене при децата - основен приоритет на българското председателство.

Райън увери, че ЕК вярва във възможността за колективно договаряне на храните, доставяни с обществени поръчки за училища и детски градини.

Райън коментира, че общият пазар на доставките на храни за училища и детски градини в Европа генерира 7 млрд. евро годишно. Той отбеляза, че голям брой от населението в Европа страда от хронически заболявания, включително затлъстяване.
"Ние също така имаме проблем с издръжката на нашите здравни системи, където 70% от техните разходи са за хора с хронични заболявания. Тези нездравословни хранителни навици трябва да бъдат прекратени. Това е изключително важна инициатива на българското председателство", заяви Райън.

По думите му всяка държава членка има собствени норми и нормативи - това са основни стандарти за храненето и качеството на храните, но има друг аспект - качеството на храната, когато се доставя храна. "По време на Малтийското председателство разработихме указания за обществените поръчки, които касаят доставката на храни в общественото хранене в училище това са храни с ниско съдържание на мазнини и на сол. Пазарът за училищна храна на ниво ЕС генерира 7 млрд. евро годишно. Всички държави могат да се обединят да направят обща поръчка и да купят висококачествени храни", заяви Райън. По думите му с тези си действия европейските институции отправят сигнал към големите компании и местните производители затова, че ще подбират храните много внимателно.

Относно изработените указания по време на Малтийското председателство Райън уточни, че в момента се избира според цената, но от ЕК са на мнение, че съответните здравни и образователни министерства трябва да наблегнат на качеството на храните. Така се регламентира втори критерий за подбор на продуктите - вместо само един критерий за ниски цени, да се включи и критерият качество на храната. 

Българчетата затлъстяват сериозно

Българчетата затлъстяват сериозно

Страната ни е на пето място в Европа по детско затлъстяване

Вторият аспект на проблема според Райън се изразява в доброволното съглашение с индустрията за постепенно намаляване на съставки - сол, захар, трансмазнини. "Това е доброволна система, по която се работи в момента на европейско ниво", увери той. Според представителя на ЕК потребителите са тези, които трябва да избират по-висококачествени и здравословни храни.

Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието и храните, обяви, че вече девета година у нас се прилагат две програми за здравословно хранене на децата - това са програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко", с които са обхванати 77% от учебните заведения - детски градини и 3 400 училища.

По нов начин отчитат доставките в училищните столове

По нов начин отчитат доставките в училищните столове

Заповед или нотариално заверено пълномощно искат със заявките за плащане

"Около 430 хиляди деца са обхванати от тази програма. Виждаме интереса. Всяка година имаме постоянно нарастващ интерес", отбеляза той. По отношение на контрола качеството на доставяните за децата храни в учебните заведения той поясни, че всички те са съобразени с държавните стандарти за качество. "Това са храни под контрола на държавата", каза още той и уточни, че средствата за двете програми са в размер на 20 млн. лв., като половината са европейски - другите от националния бюджет.

Джон Райън акцентира и върху проблема с промоцията на здравословните храни в предлаганите аудио-визуалните медийни услуги. Той призна за проблема с двойните стандарти при храните като подчерта важността на здравословното хранене, за да може потребителите сами да изискват промяна и да се получи намаляване на едни от най-трудните съставки на храните - сол, захар, трансмазнини. "Това ще подпомогне увеличението качеството на храните", посочи Райън и припомни, че законодателството изисква всичко да бъде обозначено на етикетите.

124 милиона деца по света със затлъстяване

124 милиона деца по света със затлъстяване

Други 213 милиона деца са с наднормено тегло през 2016 г.