Наредба отказва училища от безплатна закуска.

Редица учебни заведения се отказват от програмата за безплатен плод и прясно мляко, които държавата осигурява.

Според директорите програмите вместо да подпомагат здравословното хранене, по-скоро пречат и усложняват логистичната дейност в учебните заведения.

Причината за недоволството са въведените от Министерството на земеделието и храните промени в наредбите за избор на доставчици на храна и самият начин на снабдяване.
Всяко училище вече ще има право само да обяви обществена поръчка или да разчита за това на институциите.

Земеделци настояват за промяна на схемата "училищен плод"

Земеделци настояват за промяна на схемата "училищен плод"

В схемата имало монополисти

Новите критерии обаче притесняват някои от директорите и част от тях заподозряха обслужване на определени интереси чрез програмата за безплатна закуска.

Пред Нова телевизия директорите на столичните 119-о и 144-то училища споделиха, че има много въпросителни пред реализирането на иначе добрите намерения за по-здравословно хранен на децата.

Ръководителите на училищата се опасяват, че няма да имат подходящи помещения за съхранение на плодове и мляко. Освен това проблем е кой ще раздава закуските на учениците.

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

ЕС отпуска 2.6 млн. евро за плодове и мляко за българските ученици

Вкарват и часове по здравословно хранене в училище

Директорът на 144 училище Величка Николова е притеснена от нерегламентираността на дейностите в наредбата. По думите ѝ не е ясно кой ще вземе млякото, как се го достави и къде ще се съхранява.

Това е притеснението ми, ние нямаме нищо против тази порграма, тя наистина е много добра, отчете Николова.

Диян Стаматов, директор на 119 училище, също подкрепя програмата, но и че сега всичко се хвърля на директорите те да се оправят, както с раздаването на млякото, така и със съхранението. Той е притеснен, че отговорността на доставчика е до входната врата на училището, а от там нататък директорите трябва да се оправят сами.

Един от вариантите за разрешаване на казуса е доставчикът да се договори с фирмата, която стопанисва съответния ученически стол. Така безплатните продукти ще могат да се държат в мястото за хранене и да се раздават от неговия персонал.

По нов начин отчитат доставките в училищните столове

По нов начин отчитат доставките в училищните столове

Заповед или нотариално заверено пълномощно искат със заявките за плащане