Българската асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци настояха за анулиране на схемата за доставка на училищен плод заради липсата на каквито и да било гаранции за българските производители.

Промениха наредбата за кандидатстване по схемата Училищен плод

Промениха наредбата за кандидатстване по схемата Училищен плод

Схемата вече включва децата от първа и втора

По време на пресконференция Чаврад Маринов попипа как така един млад земеделски производител, който е току-що регистрирал се като такъв, ще получи 44% пазарен дял от схемата за доставка на училищен плод, а други с огромен опит и инвестиции, ще останат без приоритет.

От асоциацията вече са сигнализирали компетентните институции за въпросния монополист в доставките по схемата и това е лицето Милена Димова Рашева.

Маринов настоя за анулиране на приема и промяна на наредбата, регламентираща доставките на училищен плод, като в текстовете бъдат дописани тези, гарантиращи доставките на собствено производство, подобно на схемата "чаша мляко".
Той бе категоричен, че при сегашните условия не е гарантирана продукцията на земеделския стопанин.

"Много ни притеснява, че когато останат двамата земеделци да се конкурират приоритет получава този, който отглежда повече на брой продукти", коментира той.

"Искаме да се допише текста, както е направен за доставката на млечни продукти", заяви Маринов.
Той настоя да се приложи адекватна оценка, която да гарантира, че ще се обследва производството, доставяно в училищата.

По нов начин отчитат доставките в училищните столове

По нов начин отчитат доставките в училищните столове

Заповед или нотариално заверено пълномощно искат със заявките за плащане

Той бе категоричен, че лице, което е получило 44% пазарен дял има господстващо, монополно положение. Така лицето Милена Димова Рашева, регистрирана с дружеството New Project Consult, получавала 44% дял от доставките или това са доставките за близо - 217 хиляди деца.

Бюджетът по програмата е близо 13 млн. лв.