Областната дирекция по безопасност на храните в Сливен извърши проверки във връзка със сигналите за доставка на кашкавал с плесен в училища по схемата "Училищно мляко" на територията на Сливен.

От БАБХ-Сливен съобщават, че такива продукти са открити. Въпросните продукти били с нарушени опаковки. Те са поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване.

Първият сигнал в агенцията по храните в Сливен е постъпил на 25 октомври 2018 г.
Според сигнала е доставен кашкавал с плесен за учениците в Начално училище "Васил Левски" в града.

Веднага е извършена проверка в училището. Инспекторите установяват, че за периода 22-26 октомври 2018 г. са направени две доставки на български кашкавал от краве мляко по БДС 14:2010 от склад в Сливен, собственост на фирма със седалище Ямбол.

При проверката в учебното заведение са намерени бройки кашкавал в срок на годност от същата партида, цитирана в сигнала, произведени от фирма за млечни продукти в Хасково.

Кашкавалът е бил с видими петна от плесен.

Сливенската прокуратура се самосезира заради мухлясал кашкавал

Сливенската прокуратура се самосезира заради мухлясал кашкавал

Ученици са получили закуски с негодния продукт

Взетите проби за анализ са изследвани в лаборатория към ОДБХ-Сливен. Според протокола от лабораторния анализ опаковката на кашкавала не е била плътно прилепнала и страничните повърхности са покрити с плесен.

От склада в Сливен на 22 и 24 октомври 2018 са реализирани доставки за детски градини и учебни заведения на територията на града. В склада не са установени налични количества, тъй като остатъкът от тях е върнат в склад на фирмата в Ямбол.

Заради това инспекторите от Сливен уведомили колегите си в Ямбол, че на територия на областта се намира склада на фирмата дистрибутор. Уведомен е и директорът на ОДБХ - Хасково, на чиято територия е предприятието производител на кашкавала.

Последвала проверка в склада на фирмата дистрибутор в Ямбол. Установено е, че количеството кашкавал от Сливен и наличното количество в склада в Ямбол са върнати на предприятието производител в Хасково.

Наредба може да остави децата без закуска в училище

Наредба може да остави децата без закуска в училище

Директори на училища подозират, че програмата за училищен плод може да обслужва интереси

От своя страна ОДБХ - Хасково извършва проверка в предприятието производител, при която не са открити налични количества от кашкавал от същата партида. За тази партида са представени лабораторни анализи от изпитване, при които не са установени несъответствия. Вследствие на проверката е връчено предписание.

Във БАБХ е постъпил и втори сигнал за кашкавал с плесен - на 29 октомври такъв кашкавал бил доставен в училище "Св. св. Кирил и Методий" в Сливен.

При проверката в училището е установено, че кашкавалът е от същата партида - доставен е в училището на 23 октомври 2018 г. от дистрибутора в Ямбол.

Земеделци настояват за промяна на схемата "училищен плод"

Земеделци настояват за промяна на схемата "училищен плод"

В схемата имало монополисти

При проверката млечните продукти с нарушени опаковки са поставени под забрана от инспекторите и са насочени за унищожаване.

Директорът на ОДБХ - Сливен с официално писмо уведомява директорите на ОДБХ - Хасково и Ямбол за предприемане на последващи действия.

Действията на БАБХ във връзка с качеството на млечни продукти по подадените сигнали продължават, уверяват от агенцията.