"Не съм запознат в детайли със ситуацията". Така министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отговори на въпрос на news.bg има ли опасност учениците да останат без плод и мляко през настоящата учебна година, за което алармираха млекопроизводители вчера на пресконференция в БТА. Според тях Държавен фонд "Земеделие" създава хаос с доставката им.

Проверяват храната в детските градини и училищата

Проверяват храната в детските градини и училищата

При нужда взимат проби за лабораторно изпитване

Министър Вълчев разясни, че се очаква да бъде подписана стратегия относно доставките на мляко, плод и млечни продукти за децата. Той припомни, че миналата година някои училища са отказали да участват в програмата по доставката на плод, мляко и млечни продукти, но крайната воля е именно на училищата. От гледна точка на търсенето от страната на училищата ще го има, но въпросът е дали ще има предлагане, обясни просветният министър.

Миналата година приоритет е бил даден на производителите и може би за това се създава ситуацията, защото има противопоставяне между производители и доставчици, призна Вълчев.

Производители обвиняват ДФЗ, че създава хаос в доставките за училищата

Производители обвиняват ДФЗ, че създава хаос в доставките за училищата

Повече от два месеца Фондът не е дал указания и критерии за доставките на мляко и плод

Той изтъкна, че доставчиците правят така, че да организират по-удобни доставки за училищата, но една част от директорите не са се включили в програмата миналата година.