Разкриват се две нови лаборатории, в които лечебните заведения ще могат да изпращат проби за новия коронавирус. Очаква се новите лаборатории - във Варна и в Стара Загора да започнат работа до края на седмицата. До днес, 25 февруари, в Националната референтна лаборатория за изследвани 43 проби, като всички са отрицателни. Информацията е от Министерството на здравеопазването.

Към момента в България няма регистриран случай на новия коронавирус. При грипоподобна симптоматика и пребиваване през последните 14 дни в Северна Италия или в континентален Китай гражданите трябва да потърсят личния си лекар. Ако нямат личен лекар, трябва да потърсят регионалната здравна инспекция по местоживеене/ местопребиваване.

Указано е привеждането в пълна готовност на всички инфекциозни структури в страната за хоспитализация, диагностика и лечение на евентуални случаи на заразяване с COVID-19

Жена в Русе е със съмнение за коронавирус

Жена в Русе е със съмнение за коронавирус

Дамата е била в Италия

Защитни маски са разпределени на работещите медици, уверяват от МЗ. Те са определени за медицинските пунктове, на екипите на спешна медицинска помощ и на инфекциозните отделения на болниците.

28-те регионални здравни инспекции имат подробни указания за координиране на действията с всички лечебни заведения, центрове за спешна помощ и филиалите към тях. Указания са дадени и на гранични контролно-пропускателни пунктове, летищни и морски власти. Нарежданията са във връзка с изпълнението на дейностите, възложени от Националния оперативен щаб, сформиран вчера, 24 февруари.

От МЗ уверяват, че на органите на здравния контрол са осигурени подвижни дезинфекционни апарати за дезинфекциране на помещения, дезинфекционни средства и други. Това са превантивни мерки.

Всички налични документи и указания, включително и препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания, са преведени и публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването (в две отделни рубрики - "За граждани" и "За медицински специалисти").

Те могат да се намерят и на електронните страници на Националния център по заразни и паразитни болести и на тези на регионалните здравни инспекции.