Отрицателни са всички проби от изследванията на 135-членния екипаж на фрегатата "Верни" за коронавируса, информираха от Военноморските сили, цитирани от БНР.

От утре започват редовните медицински прегледи на екипажа във Военноморската болница. След това се очаква фрегатата да отплава за базата "Атия" в Бургас. 

Фрегатата "Верни" се прибра във Варна, тестват екипажа за COVID-19

Фрегатата "Верни" се прибра във Варна, тестват екипажа за COVID-19

От ВМС уверяват, че екипажът не е контактувал с външни лица

35-членният екипаж на фрегатата "Верни" с командир капитан II ранг Теодор Кабаков бе високо оценен за принос към усъвършенстване на подготовката и боеспособността на Постоянната военноморска група на НАТО 2 (SNMG 2) от командира на съединението флотилен адмирал Паоло Фантони.

От 23 март до 12 април 2020 г. фрегатата участва в Постоянната военноморска група на НАТО 2 (SNMG 2) заедно с италианския разрушител "Вергинио Фасан", канадската фрегата "Фредериктън", турската фрегата "Салирейс" и румънската фрегата "Реджина Мария".

Равносметката е 3120 проплавани мили за 350 часа и участие в повече от 200 различни учения и тренировки.

Целта на плаването бе повишаване на нивото на оперативната съвместимост с Военноморските сили (ВМС) на съюзническите страни, усъвършенстване на подготовката и способностите на личния състав на кораба за участие в провеждането на учения в съюзнически формат и усъвършенстване на тактиките, техниките и процедурите при съвместно плаване със страни членки на НАТО.

По време на двадесетдневното си плаване групата прoведе съвместни учения от типа PASSEX с кораби и подводница от ВМС на Република Турция, с кораби от ВМС на Република Румъния, както и с катери от бреговата охрана на Република Грузия. Проведени бяха множество учения по водене на борба с подводен, въздушен и надводен противник; тренировки и учения по тактическо маневриране; приемане и предаване на товари на море; осветяване на надводната и въздушната обстановка.

По време на участието на кораба в групата бяха взети мерки срещу разпространението на COVID-19 и бе извършена успешна доставка на резервни части на море с участието на вертолет от състава на ВМС на Република България. Всички екипажи спазваха пълна забрана за слизане на брега, както и качване на други кораби от състава на съединението. С цел безопасност срещите на командира на съединението с местната власт в Република Румъния и Република Грузия бяха проведени онлайн.

Поради повишените противоепидемиологични мерки след завръщането си на 12 април корабът бе временно дислоциран в град Варна. Там членовете на екипажа преминават през медицински прегледи, след което фрегатата "Верни" ще се завърне на мястото си за постоянно дислоциране в Пункт за базиране Бургас.