Няма основания за притеснения за старта на учебната година. Тази позиция изрази пред БНТ доктор Александър Симидчиев. Чисто медицински ситуацията е под контрол, подчерта Симидчиев. Ако хората не спазват правилата, тогава ще имаме голям проблем, предупреди той. Ваксина едва ли ще има по-рано от средата на следващата година. Реалистично е пандемията да приключи с края на 2021.

157 нови случая на коронавирус, 8 починали

157 нови случая на коронавирус, 8 починали

За изминалите 24 часа са излекувани 294 души

Списъкът с хронични заболявания, при които децата може да не ходят присъствено на училище, може да бъде прецизиран. Децата не карат заболяването тежко, но те могат да разнасят заразата. И сега децата общуват помежду си, по думите му. Няма да има нещо по-различно като общуване между децата сега във ваканцията и в класната стая след 15 септември.

Обстановката в момента е спокойна, а нещата с вируса се стабилизират, допълни доктор Симидчиев. Намалява броят на тежко боледуващите от коронавирус. Ако спазваме физическо дистанциране и носим маски, ще намалим и другите респираторни заболявания, характерни за зимния сезон.

Богдан Петрунов: Няма затихване на пандемията, втори сме по жертви в Европа

Богдан Петрунов: Няма затихване на пандемията, втори сме по жертви в Европа

Според имунолога ни предстои много сериозен период

Според Симидчиев не е опасна тенденция появата на пациент с коронавирус, който за втори път се заразява с вируса. Вирусът няма да става по-лош, ще става по-приемлив за човешката популация, по думите му.