Нямаме основание да говорим за затихване на пандемията. Тя продължава да се развива. Това заяви пред Bulgaria ON AIR имунологът акад. Богдан Петрунов.

Той обясни, че може да говорим за намаляване на случаите, но това зависи от броя на тестовете.

Петрунов отново подчерта, че не вижда основание за успокоение. По отношение на заразените сме сравнително добре, но по отношение на броя на починалите сме на второ място в цяла Европа, заяви той.

По негови думи вирусът става по-инфекциозен и в замяна на това намалява броят на смъртните случаи.

Според имунолога епидемията е далеч от своето завършване и ни предстои много сериозен период. Той призова да спазваме противоепидемичните мерки - да носим маски в публични заведения, ресторанти и градския транспорт и да спазваме физическа дистанция.

Петрунов обясни, че различаването на коронавируса и другите вирусни инфекции не е никак просто, тъй като голяма част от симптомите са общи. Това можело да го направи само опитният лекар.

По негови думи точно сега е времето да засилим активността на естествения ни имунитет с приемането на витамин C, витамин D, селен, манган и магнезий. Той обаче предупреди да не се прекалява с витамин C, тъй като засилва кръвосъсирването, а голяма част от проявяването на заболяването е в кръвоносната система.

Учен от БАН: Гответе се за 25 000 заразени с COVID-19 в края на септември

Учен от БАН: Гответе се за 25 000 заразени с COVID-19 в края на септември

Проф. Витанов съветва здравната система "да си върже гащите"