Засега не се налага въвеждането на по-строги правила заради коронавируса. Това заяви пред bTV проф. Николай Витанов от БАН по повод удължаването на извънредната епидемична обстановка до края на септември.

Той припомни, че през юли е дал 4 възможни сценария за развитието на заразата, посочвайки, че в края на август ще надхвърляме 16 000 случая на COVID-19. В момента те били 15 750.

Днес проф. Витанов даде 3 възможни сценария за септември. Според него най-лошият е, ако нещата продължават както досега, т.е. хората, които спазват мерките, продължават да го правят, а тези, които не ги спазват - също. В този случай по негови думи се очаква в края на септември броят на заразените да стигне 25 000, а броят на починалите да надхвърля 800.

Удължиха извънредната обстановка до края на септември
Обновена

Удължиха извънредната обстановка до края на септември

Няма да се въвеждат нови ограничителни мерки

Това е сценарият, за който трябва да се готви здравната система, за да са ни вързани гащите, предупреди проф. Витанов.

Според него най-хубавият сценарий би бил, ако изведнъж всички 300 000 души, които не спазват мерките, започнат да го правят. При това положение в края на идния месец се очакват около 20 000 случая. Проф. Витанов поясни, че това е най-благоприятният вариант, но според него страната ни ще надхвърли 20 000 заразени.

Той обясни, че при най-реалистичния сценарий известна част от хората, вследствие на това, че идва есенно-зимният сезон, ще зцапочнат да спазват частично мерките. В този случай заразените към края на септември ще са около 21 700.

Относно връщането на учениците в класните стаи как това ще повлияе на разпространението на заразата, проф. Витанов посочи, че ако ще има някакво влияние, то ще е най-рано от октомври нататък.

162 нови случая на коронавирус, 14 жертви

162 нови случая на коронавирус, 14 жертви

Направени са 3844 диагностични теста...