Основен проблем за хората с епилепсия остава липсата на много лекарства, които семействата на хора с епилепсия са принудени да си набавят от чужбина. Пандемичната ситуация допълнително затруднява и тази възможност. Това се казва в прессъобщение по повод Международния ден на хората с епилепсия, който се отбелязва всеки втори понеделник от месец февруари е посветен на хората с тази диагноза, която засяга над 50 милиона души по света.

"Аз като лекар ежедневно се сблъсквам с този проблем и се връщаме на лекарства, които са измислени в 19-и век, за съжаление, докато модерните липсват", заяви доц. д-р Петя Димова, невролог в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и председател на Българското дружество против епилепсия.

НЗОК поема изцяло лечението на епилепсия

НЗОК поема изцяло лечението на епилепсия

Хората с епилепсия в България са около 50 000 души

Националната здравноосигурителна каса реши през 2020 г. да реимбурсира устройството за стимулация на вагусовия нерв при 10 пациенти с епилепсия над 18-годишна възраст годишно. Само за седмица за процедурата са кандидатствали четирима пациенти, обясни доц. д-р Петя Димова.

Според председателя на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) Веска Събева затруднения има и в процеса на диагностициране и проследяване на пациентите с епилепсия. Проблемът с достъпа на деца с епилепсия до образователната система също остава нерешен. Повечето родители са принудени да крият диагнозата на децата си, което освен че крие рискове за здравето им ги излага и на допълнителен стрес от вероятността да бъдат "разкрити".

За ядрено магнитен резонанс (ЯМР-изследване) пациентите чакат поне месец и понякога получават отказ, а в страната има хора с епилепсия, които от години не са преминавали електроенцефалография (ЕЕГ-изследване), което е недопустимо във века на телемедицината, каза тя.

Пациентите, които страдат само от епилепсия, не са с висок риск от заразяване с COVID-19

Пациентите, които страдат само от епилепсия, не са с висок риск от заразяване с COVID-19

Това стана ясно от препоръки на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" за лечението на такива пациенти

Същевременно, деца и пациенти с епилепсия, които са преболедували Covid-19, често се оказват във влошено състояние, с епистатуси - поредица от тежки епилептични пристъпи. Това e животозастрашаващо състояние.

"Пандемията от Covid-19 се отрази много сериозно върху всички хора, но най-вече на хората, които имат някакво заболяване, което често се пренебрегва.

Епилепсията у нас се лекува незаконно заради липса на медикаменти

Епилепсията у нас се лекува незаконно заради липса на медикаменти

България била на европейско ниво в диагностиката и апаратурата

Световната здравна организация определи 2021 г. като ключова година за подобряване на услугите в сферата на психичното здраве. "В състояние на повишена тревожност се отключват много страдания, включително релапси на епилептични прояви, и те трябва да бъдат адресирани много по-добре занапред", заяви доц. д-р Михаил Околийски, представител на Световната здравна организация за България.

По думите на заместник здравният министър Евгени Григоров децата са най-засегнати от това заболяване, защото в повечето случаи то се проявява още в детска възраст. Не можем да променим фактите, но можем да подобрим живота на тези деца в нашата страна.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия от години организира безплатни прегледи в отдалечени региони от страната със съдействието на медицински специалисти. Те събират пари за преносимият апарат за ЕЕГ изследване, за да може да достигнат и по-отдалечените населени места.