Пациентите, които страдат само от епилепсия (т.е. нямат други придружаващи заболявания) не са с по-висок риск от заразяване с COVID-19 или тежко протичане на инфекцията. Това стана ясно от адаптирани препоръки на Световната лига срещу Епилепсията при лечението на пациенти в условията на COVID-19 епидемия, публикувани от УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Те са изготвени въз основа на най-честите въпроси за лечението на хора с епилепсия. Документът е базиран на публикация от Световната Лига Против Епилепсия (ILAE), чийто член е Българското Дружество Против Епилепсия с председател доц. д-р Петя Димова.

За тези хора няма данни, че при епилепсия имунната система е отслабена. Те не трябва да се приемат за "имунокомпрометирани" и нямат "имунен дефицит", се казва в препоръките на ILAE.

Изключение правят пациенти, които, заради спецификата на забояването:

  • Приемат лекарства за контрол на пристъпите, които засягат имунната им система (например АСТН, стероиди, еверолимус, имунотерапии);
  • Имат други неврологични проблеми, които засягат имунитета им. Хората в тези ситуации са изложени на по-голям риск от развитие и по-тежки симптоми на различни вирусни заболявания;
  • Имат други медицински проблеми, които биха могли увеличат риска от по-тежко протичане на COVID-19.

Няма доказателства, че използването на традиционни лекарства против гърчове увеличава риска от коронавирус.

COVID-19, обаче, както и всяка друга вирусна инфекция, която протича с висока температура, може да увеличи епилептичните пристъпи. Подобен ефект върху хората може да има и стресът и страхът от неизвестността, които се създадоха около заболяването. Затова лекарите предупреждават пациентите да приемат редовно лекарствата си и да следят внимателно състоянието си, тъй като, въпреки планирането, епилепсията не е предвидима болест.

Ето и случаите, при които пациенти с епилепсия трябва да отидат в спешно отделение:

  • При пристъп със загуба на съзнание повече от 5 минути, който не е спрял спонтанно и в домашни условия не може да се приложи "спасително" лекарство;
  • Пристъпите продължават, след като човек е приел такова лекарство;
  • Когато човек с пристъп се е наранил сериозно или има проблеми с дишането;
  • Пристъп, довел до сериозна травма на главата.

По думите на доц. Димова повечето от препоръчваните т.нар. "спасителни" лекарства, не са налични в България. Тя пояснява, че отдавна са алармирали за това институциите, но без успех.

Досега пациентите са си набавяли тези медикаменти от чужбина, но в момента дори и тази възможност не съществува, което ги поставя във висок риск от влошаване на епилептичното заболяване. 

От УМБАЛ "Св. Иван Рилски" уточняват, че въпреки трудните условия, лечението на пациенти с епилепсия не е прекъснато и центърът продължава да приема болни, чието състояние изисква незабавна намеса.

Около 70 000 човека страдат от епилепсия у нас. Най-засегнати от заболяването са децата, тъй като в 60% от случаите то започва в детска възраст. Около 15 000 от пациентите са с фармакорезистентна епилепсия (такава, която не се поддава на лечение с медикаменти).