Няма нищо изненадващо в смяната на управителя на Здравната каса.

Това заяви бившият служебен здравен министър и настоящ член на УС на Центъра за защита на правата в здравеопазването Стойчо Кацаров пред БНР, във връзка с решението на народното събрание от края на миналата седмица за предсрочното освобождаване на управителя на Националната здравноосигурителна каса Петко Салчев по искане на ГЕРБ. "През последните 20 години те изкарват средно по около година. Почти всяка се сменят", посочи Кацаров.

По думите му конфликтът на Салчев с Българския лекарски съюз (БЛС) е само формален повод в конкретния случай: "Истинската причина за смяната на управители на Здравната каса е политическият контрол върху разходите - коя партия ще разпределя баницата."

Бившият шеф на НЗОК съзря лекарския съюз зад отстраняването си

Бившият шеф на НЗОК съзря лекарския съюз зад отстраняването си

Нееднократно е пращал покани до Лекарския съюз за продължаване на диалога, но отговор нямало

Стойчо Кацаров изтъкна, че Петко Салчев е избран от ГЕРБ, но След това се еманципирал от тях и затова го сменили.

Трайното решение е да се премахне монопола на Здравната каса, каза още той. "Така ще имаме възможност да избираме къде да се осигуряваме. Политиците няма да могат да влияят на процеса на разпределяне на здравноосигурителните вноски. Те имат интерес от монопола. Чрез парите могат да влияят на много процеси, включително на изборните резултати. Само принудително могат да бъдат накарани да го премахнат. Принудата може да дойде от техните избиратели", обясни тезата си Кацаров.