Пациенти с пневмонии препълниха Многопрофилната болница в Пловдив, предаде БНТ.

В момента в отделението по пулмология няма нито едно свободно болнично легло, но постоянно идват нови пациенти. По тази причина началникът на отделението д-р Илияна Вълканова е направила временно искане базата да бъде увеличена с 9 легла и те да станат общо 47.

Тя посочва, че болните, които са приети за лечение, са с бронхопневмонии и с обострена дихателна недостатъчност при пациенти с Хронична обструктивна белодробна болест. С усложнения от респираторните заболявания са и астматици.

По думи на д-р Вълканова случаите започнали драстично да нарастват по Коледа и от тогава досега през отделението са преминали над 170 болни на възраст между 20 г. и 90 г. Най-засегнати са обаче пациентите в диапазона от 55 до 70 г., защото имат придружаващи заболявания.

Заболелите пролежават в отделението 5-7 дни, но понякога остават и по 15, посочва д-р Вълканова и допълва, че в момента трима пациенти с пневмония са в по-тежко състояние и са поставени на апаратна вентилация в Отделението по анестезиология и интензивно лечение.

По информация на началника на отделението до момента трима души са починали заради усложнения от съдово естество. Всички те са били на възраст на 80 години и са имали придружаващи заболявания.

Дете почина от пневмония след грип

Дете почина от пневмония след грип

Лекарите са положили всички грижи