От Пациентски организации "Заедно с теб" не приемат спирането на плановите операции и плановите приеми.

В писмо до медиите, те пишат, че не са съгласни пациентите от цялата страна с различни от COVID заболявания да остават недиагностицирани или лекувани със закъснение. Най-опасно е "телефонното" лекуване или самолечението, изтъкват от пациентската организация.

Крайно време е Министерство на здравеопазването да влезе в ролята си и да създаде организация за лечение на всички пациенти чрез определянето на зелени болници или зелени здравни коридори

Те описват, че болниците могат да тестват с PCR тест при постъпването на всеки пациент, което е осигурено с допълнителни 20 лева към клиничните пътеки. Всяка болница може да подсигури потока планови пациенти с предварително тестване, за да не се застрашава здравето на другите, пишат от организацията.

"Изключително сме притеснени, че Министерство на здравеопазването се превърна в Министерство на коронавируса и предизвиква хаос, напрежение, стрес и лишаване от достъп до лечението на пациентите с други заболявания", пише в писмото.

Хората очакват да бъдат лекувани и различните от коронавирусна инфекция болести, допълват в писмото от пациентската организация.