Пациентски организации "Заедно с теб" предлагат спешно създаване на Национална информационна система на базата на данни от НЗОК в реално време на заети и освобождаващи се легла от COVID пациенти във всички лечебни заведения.

Според тях сегашният начин на съобщаване от болниците на Кординационния център е неефективен, защото медиците в COVID отделенията са и без това много натоварени, нямат време да съобщават постоянно за заети и освобождаващи се легла.

От "Заедно с теб" подчертават, че получават сигнали за нарастващ хаос: пациенти, насочвани от Координационния център затрупвали приемните отделения, Спешната помощ изнемогвала, медиците били на предела на силите си.

Създаването на единна Национална система от Министерство на здравеопазването с данни във всеки един момент на заети и освобождаващи се легла от чекирани и отчекирани пациенти по информация от НЗОК ще даде възможност на Центровете по спешна помощ в реално време да виждат свободните легла, изтъкват пациентските организации.

В тази връзка те се обръщат към здравното министерство с апел спешно да организира спасяването на човешки животи и свалянето на напрежението от Спешна помощ, Спешните приемни отделения, лечебните заведения.

Те допълват, че според IT специалисти тази система може да заработи в рамките на няколки дни.