За взимане на краткосрочни и дългосрочни мерки по отношение на лекарствената политика са разговаряли пациентски организации по време на срещата си с премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев в Министерски съвет. Това стана ясно от думите на д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Той заяви, че още в понеделник в телефонен разговор са изложили пред премиера опасенията си относно мораториума върху иновативните лекарства. На срещата днес са разговаряли за мерки, за да може лекарства ще стигнат наистина до тези пациенти, които имат нужда.

Според пациентските организации е необходимо да се вземат няколко краткосрочни мерки.

МС промени наредбата за регулиране на цените на лекарствата

МС промени наредбата за регулиране на цените на лекарствата

С 2 г. удължават забраната за поскъпване на лекарствата от притежателите на патенти

От пациентските организации искат здравният министър да проведе бърз кръг преговори с фармацевтичната индустрия за цената на лекарствата и за по-добри финансови условия за подсигуряване на тези лекарства.

Искаме още да се приложат европейските терапевтични ръководства при предписването и отпускането на тези лекарства, за да се избегне всякакво съмнение за местен лобизъм или предписване на някои от по-скъпите лекарства.

С цел да се знае какво и за кого се харчи, да се разшири съставът на тези комисии, които се занимават със "скъпите" заболявания, за да се включат и тези лекарства.

НЗОК отпуска по-рано полагащи се лекарства заради празници

НЗОК отпуска по-рано полагащи се лекарства заради празници

Срокът, за който са достатъчни отпуснатите по предходното предписание количества и тези по извънредното предписание, се отразява в амбулаторния лист на пaциента

В дългосрочните мерки ще се настоява лекарствената политика да има ясна концепция, защото такава все още няма. Ще се работи по такава, която да включва прогенеричната политика. Иска се национална лекарствена политика, в която да има и навлизането на иновациите и по какви критерии навлизат.

Иска се и развитие на здравноосигурителния модел. От пациентските организации изразиха тревога и заради това, което се случва с болничната система. Според тях у нас трябва да се приложат утвърдени европейски и световни модели за преструктуриране на болниците. Това са темите, по които сме се разбрали, заключи Хасърджиев.

Мораториумът върху лекарствата - абсолютен автогол

Мораториумът върху лекарствата - абсолютен автогол

Бившият подуправител на НЗОК намира проф. Плочев за неквалифициран

Относно намеренията на здравния министър Кирил Ананиев да създаде специална комисия за болните, лекуващи се с иновативни лекарства, Хасърджиев поясни, че още понеделник са казали, че такава комисия не е работещ модел.

Припомняме, във вторник парламентарната група на ГЕРБ реши да предложи на Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

Така от ГЕРБ отговарят на лидера на социалистите Корнелия Нинова, която вчера информира, че е разговаряла по телефона с премиера Бойко Борисов по темата с мораториума върху иновативните лекарства, след което е провела разговор и с Цветан Цветанов.

Предложението на ПГ на ГЕРБ ще е за отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК - параграфът и върху, който президентът Румен Радев наложи вето, което беше обаче отхвърлено от парламента.