Пациентски организации "Заедно с теб" настояват за промяна в условията и реда на отпускане на лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, които се заплащат напълно или частично от НЗОК, както и служебно удължаване на срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти.

В своя позиция изразяват несъгласие със становищата на НСОПЛБ и на БЛС, които не разрешават удължаване на сроковете.

Според пациентските организации в епидемичната обстановка и ръста на заразени е безотговорно от страна на общопрактикуващите лекари да изискват присъствието на хронично болни пациенти, при положение че напоследък те често лекуват застрашаващи заболявания по телефона.

Удължават с месец срока на рецептите за много хронично болни

Удължават с месец срока на рецептите за много хронично болни

Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи

Посещението на хронично болни пациенти по кабинети и лаборатории заплашва както здравето им, така и възможностите на болничната система да поеме нарастващия брой пациенти с коронавирус, сочат от "Заедно с теб".

Според тях има опасност с тази си позиция общопрактикуващите лекари да натоварят допълнително болничната помощ, поради което настояват личните лекари добре да преценят ползите и рисковете, тъй като хронично болните пациенти са най-застрашената група от разрастващата се вирусна инфекция.

От пациентските организации очакват Министерството на здравеопазването и НЗОК спешно да удължат сроковете, като се остави възможност за желаещите пациенти да имат право на преглед и корекции в случай, че не се чувстват добре.