Пациентски организации възроптаха срещу това здравната каса да се намесва в решенията на лекарите какви лекарства да предписват. Това стана чрез отворено писмо до премиера, омбудсмана, шефа на здравната комисия в Парламента, здравния министър, шефа на надзорния съвет към НЗОК и шефа на НАП.

Според пациентските организации, решението на здравната каса е срещу интересите на пациентите, защото терапиите им не трябва да се разглеждат под лупата на това кое ще е най-евтино за бюджета, защото става дума за живота и здравето на хора.

За "празнични проблеми" с лекарства по здравна каса предупреждават фармацевти

За "празнични проблеми" с лекарства по здравна каса предупреждават фармацевти

От НЗОК са отказали да платят парите за ноември

В началото на месеца надзорният съвет на касата реши, че лично ще определя с какви и до колко скъпи медикаменти да се лекуват пациентите. Това щяло да става по критерий "икономическа целесъобразност".

Досега никога подобно нещо не се е случвало.

Решението на практика означава, че даден пациент ще трябва да се лекува с възможно най-евтиното лекарство, плащано от касата. Ако лекарят прецени, че болният трябва да получи рецепта за даден медикамент, НЗОК пък ще преценява допълнително дали е целесъобразно. Ако решат, че има евтин заместител, пациентът ще трябва да получи него.

От пациентските организации смятат, че това "категорично нарушава правото на пациента да получи лечение съобразно спецификите на основното и придружаващите му заболявания". В писмото им е записано, че подобен подход "води до разхищения на публични финансови средства от други социални фондове и съдейства за увеличение на инвалидността в страната".

235 млн. лв. повече в бюджета на Здравната каса иска Лекарският съюз

235 млн. лв. повече в бюджета на Здравната каса иска Лекарският съюз

За да има повече направления за преглед при специалисти

Те смята, че само комисия от лекари с опит в лечението на тези заболявания трябва да има правомощията да определя терапевтичната стратегия за пациентите, а не Надзорния съвет към НЗОК, който не е медицинска структура.

В надзорния съвет на касата влизат двамата заместник здравни министри Ваньо Шарков и Бойко Пенков, директорът на НАП Бойко Атанасов и главният секретар на Изпълнителната агенция по лекарствата Димитър Евлогиев. Освен тях там са и двама представители на синдикатите, както и двама на работодателските организации.

Писмото е подписано от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит, Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев, Българска асоциация болест на Крон и улцерозен колит и Сдружението на пациентите с хепатит "ХепАктив".