Българският лекарски съюз предлага увеличаване на бюджета на Здравата каса за следващата година с 235 милиона лева.

Съюзът иска парите да се насочат като необходими за извънболничната медицинска помощ, за да има повече направления за преглед при специалисти.

Бюджетът на НЗОК относно здравноосигурителни плащания за 2017 година е 3 424 000 000, като е по-голям с около 220 000 000 от настоящата 2016-а.

Председателят на БЛС доктор Венцислав Грозев обясни, че по постъпила информация от страна на НАП 85 000 000 са надсъбраните средства. Така, по думите на Грозев, ще може да се осигурят достатъчно обезпечаване на извънболнична помощ с огромна тежест към нея, както и достатъчно средства и за болнична помощ, а също и за медикаменти, и за медико-диагностични дейности.

"Смятаме, че е разумна сумата около 3,44 млрд. лева, така че да завиши тазгодишния бюджет с около 235 млн. лева, допълни доктор Грозев, цитиран от БНР.

Според ръководството на Лекарския съюз отделяните тази година суми от бюджета на Здравната каса за лекарства за домашно лечение и за онкологични медикаменти в болничната помощ са оптимално високи.

Лекарите обаче настояват да се засили контролът при изписването и изразходването на лекарства чрез Здравната каса, защото разходите за тях се равняват тези за медицинска дейност.