Пациентски организации "Заедно с теб" обявиха, че свалят доверието си от министъра на здравеопазването, предаде БНР, цитирайки председателя Пенка Георгиева. Причината за решението им е недостигът на животоподдържащи лекарства, заплащани от Център "Фонд за лечение на деца".

Георгиева посочи, че на вчерашното заседание на обществения съвет на Фонда са им съобщили, че фармацевтичните компании отказват да закупуват одобрени лекарства за болниците. От "Заедно с теб" заявяват, че са изключително притеснени от проекта на наредбата за преминаването на Фонда към Здравната касата, тъй като в него има твърде много неясноти и неуредици.

Ананиев иска методиката за заплатите да обхване и частните болници

Ананиев иска методиката за заплатите да обхване и частните болници

Медицинските сестри искали предвидимост в работата си, според министъра

По техни думи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев отказва да даде конкретни отговори какво и как се случва, въпреки изпратените писма от директора на Център "Фонд за лечение на деца".

Според Георгиева риск има и при закриването на обществения съвет към Фонда, тъй като това може да доведе до липса на компетентна лекарска оценка по заявленията на хиляди деца.

"Комисията, която се сформира от НЗОК, е абсолютно некомпетентна да реши казусите на децата. Считаме, че министърът е отговорен за това", посочват от "Заедно с теб".